23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Cheney: En Büyük Kaygım İran

Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Dick Cheney ise İran’ın kendisini en çok kaygılandıran ülke olduğunu söyledi.

Dick Cheney, yemin töreni öncesi bir radyoya demecinde, İran sorununu ülkesinin diplomasiyi kullanarak çözmesi gerektiğini belirtti.

Cheney, "Çünkü bölgede başka savaş istemiyoruz" dedi.

ABD Başkan Yardımcısı, Irak’la ilgili olaraksa, bu ülkenin yeninden yapılanma hızının yavaş olacağını beklemediğini söyledi.

Dick Cheney bu durumdan, kendi deyimiyle, "Irak’ın Saddam Hüseyin yönetiminde harap olmasını" sorumlu tuttu.

"İran tehlikeli yerler listesinde ilk sırada"

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, İran’ın, ABD’nin dünyadaki tehlikeli yerler listesinin ilk sırasında olduğunu söyledi.

Cheney, "Dünyada muhtemel tehlikeli noktalara bakıyorsunuz, İran bu listenin en başında bulunuyor" diyerek, İsrail’in, Tahran yönetiminden gelecek bir nükleer tehditten kurtulmak için "bu ülkeye herkesten önce müdahale etmeye karar verebileceği" yolundaki endişesini dile getirdi.

Cheney, "İran’ın devlet politikasının, İsrail’i yok etmek olduğu gerçeğini göz önünde bulunduracak olursak, İsrail bu ülkeye ilk önce müdahale etmeye karar verebilir ve bundan sonraki diplomatik karışıklıkları temizleme konusunu geri kalanlara bırakır" diye konuştu.

Ortadoğu’da savaş istemediklerini kaydeden Cheney, İran sorununu da mümkün olması halinde diplomatik yollardan çözmenin iyi olacağını belirtti.

BBC TÜRKÇE - AA
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2005 Cuma 00:28:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?