18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Chirac da 'imtiyazlı ortaklık' dedi

Fransa`da Türkiye tartışması bitmek bilmiyor. Le Figaro gazetesi Cumhurbaşkanı Jacques Chirac`ın, Türkiye karşıtlarına tavizler vermeyi sürdürdüğünü belirtti. Gazete, Chirac`ın son olarak ``imtiyazlı ortaklık``ın dikkate alınabileceğini kaydettiğini, ``üçüncü bir yol`` olasılığını gündeme getirdiğini yazdı.

Le Figaro, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac`ın Türkiye karşıtı baskıların karşısında takındığı tutumu değerlendirirken Ankara`nın AB üyeliği sorununun Avrupa Anayasası referandumunu olumsuz etkilememesini sağlamak için Türkiye karşıtlarına sürekli tavizler verdiği halde başarısız kaldığını savundu.

Chirac`ın, her geçen gün daha ihtiyatlı olduğunu öne süren Le Figaro, Chirac`ın önce iktidardaki Halkın Hareketi Birliği (UMP) Başkanı Alain Juppe`nin, geçen Mayıs ayında bir parti toplantısında Türkiye`nin AB üyeliğine karşı çıkmasına izin verdiğine, daha sonra da referandum yapılacağına söz verdiğine, bunun ardından da Ulusal Meclis`te Türkiye`nin üyeliğine ilişkin bir görüşme yapılmasını kabul ettiğine dikkat çekti.

Bunun da son taviz olmadığını savunan gazete, Avrupa anayasa antlaşmasının Roma`da imzalanmasının arifesinde de Chirac`ın son Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmaya dikkat çekti. Gazete, Berlin`de müzakerelerin Türkiye ile yapılacak müzakerelerin üyeliğiyle sonuçlanmasını arzusunu dile getiren Chirac`ın bu defa ise ``Türk şarabına biraz su katarak`` daha nüanslı konuştuğunu kaydetti. Gazete şu değerlendiryi yaptı:

``Jacques Chirac, müzakerelerin sonuçlarının `önceden kesinleşmediği` uyarısını yaptı. Devlet Başkanı, katılım ile baraşısızlık arasında `imtiyazlı bir ortaklık` olasılığının da düşünülebileceğini ifade ederek böylece üçüncü bir yol tasarlamış oldu.``

Le Figaro, Chirac`ın yaptığı bu son çıkışın ortalığı yatıştıracağını umduğunu da yazdı.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2004 Cuma 14:47:42
Güncelleme :29 Ekim 2004 Cuma 14:49:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?