17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Chirac istedi, tarama 3 Ekim 2005’e kaldı

‘AB Komisyonu tarama sürecini 3 Ekim’e kadar bitirir’ diyen Komisyon Başkanı Barroso, Fransa ve Avusturya’nın tepkisiyle karşılaştı. Özellikle Fransa Cumhurbaşkanı Chirac’ın yoğun baskısı sonucu, tarama süreci ekim ayına kaldı. Bu şartlarda müzakereler ancak 2006’nın ortasında başlayabilecek.

AB Komisyonu Başkanı Jose M. Barroso’nun ‘Türkiye ile tarama sürecinin erken başlayabileceği’ sinyalini vermesine rağmen, tarama sürecinin daha önceden değerlendirildiği gibi Ekim 2005’te başlatılacağı öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, tarama sürecinin erken başlamasına Fransa ve Avusturya karşı çıktı. Özellikle Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, önümüzdeki yaz Avrupa Anayasası için yapılacak referandumu riske sokmak istemediği için tarama sürecinin erkene alınmasına olumlu yaklaşmadı. Chirac’ın Avrupa Anayasası onaylanana kadar Türkiye’nin AB gündeminin ön sıralarında yer almasına sıcak bakmadığı belirtildi.

Tarama sürecinin 17 Aralık Zirvesi’nde Türkiye’ye müzakere tarihi olarak verilen 3 Ekim 2005’de başlaması durumunda, fiili müzakerelere 2006 İlkbaharı’nda başlanacak. Türk kaynaklar daha önce AB ile sekiz ayrı alt komite altında tarama sürecine hazırlık amacıyla dört ayrı oturumun yapıldığını hatırlatarak, tarama sürecinin en fazla altı ay sürebileceğini belirttiler.

Ankara ayrıca, AB’ye daha önce üye olan ülkeler arasında tarama ile müzakere sürecini paralel şekilde götürenler olmasına dikkat çekerek, aynı durumun Türkiye için de geçerli olabileceği görüşünde. Müzakere başladıktan sonra, öncelik Türkiye açısından ‘kolay başlıklar’ olarak sıralanan ‘bilim ve araştırma, eğitim, KOBİ’ler ve sanayi politikası’na verilecek.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2004 Cumartesi 13:09:23
Güncelleme :25 Aralık 2004 Cumartesi 13:58:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?