19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Chirac ve Schröder tarihte anlaşamadı

Fransız basını, Almanya Başbakanı Schröder ve Fransa Cumhurbaşkanı Chirac’ın Türkiye’ye destek konusunda hemfikir olduklarını, ancak müzakerelerin başlama tarihi konusunda anlaşmadıklarını öne sürdü. Gazeteler, Schröder’in 2005, Chirac’ın ise 2006 yılı başına tarih verilmesinde ısrar ettiğini yazdı.


Berlin zirvesi, Fransız basınında büyük yankı buldu. Gazeteler, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Alman Başbakanı Gerhard Schröder’in Türkiye ile üyelik müzakerelerinin başlamasına destek verdiğini vurgularken Liberation da, Chirac ve Schröder’in müzakerelerin tarihi konusunda anlaşmadıklarını öne sürdü.

LIBERATION

Liberation gazetesi, Ocak 2003’den bu yana çok yakınlaşmış olan Chirac ile Schröder’in, Türkiye dosyası konusunda ilk gerçek görüş ayrılıklarını yaşadıklarını iddia etti. Gazete, Berlin’de Chirac ve Schröder’in Türkiye ile üyelik müzakerelerinin başlamasını birlikte desteklediklerini belirterek "Ancak belli ki ne müzakerelerin başlamasına ilişkin modaliteler, ne de tarih konusunda anlaştılar" diye yazdı.

LE FIGARO

Chirac ile Schröder’in iki ülkenin kamuoylarına karşın Türkiye konusunda ortak bir cephe oluşturdukları yorumunu yapan Le Figaro ise, müzakerelerin 2005 veya 2006 yılının başında başlayacağını belirtti. Bir tek müzakere tarihinin belirlenmesi kaldığına dikkat çeken gazete, Chirac’in esas müzakerelerden önce ön müzakerelerin yapılmasını dışladığını kaydetti.

LE MONDE

Türkiye’nin Berlin zirvesinin büyük konusu olduğunu ifade eden Le Monde, Chirac ve Schröder’in Türkiye’nin AB üyeliğine yönelik müzakereleri destekleyeceklerini bildirdiklerine işaret etti. Chirac’ın Fransızlara danışılacağını söylediğini kaydeden gazete, Türkiye’nin kararlı olduğunu, Başbakan Erdoğan’ın üyelikten başka alternatif kabul etmeyecekleri sözlerine vurgu yaptı.

HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2004 Çarşamba 13:38:44
Güncelleme :27 Ekim 2004 Çarşamba 13:45:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?