17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Chirac’tan Türkiye’ye destek

Brüksel - Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Türk halkının onurlu bir halk olduğunu, imtiyazlı ortaklık gibi bir seçeneği asla kabul etmeyeceğini ve Türkiye’yi dışlamanın çok ağır sorumluluk getireceğini söyledi.

Chirac, Fransız televizyonunda yaptığı konuşmada, Fransa’da Türkiye konusunda haklı bir tartışma yaşandığını söyledi. Chirac, Türkiye’nin AB’ye katılımının Avrupa’nın yararına olacağını söyledi.

Türkiye’nin çok büyük bir pazar olduğunu, ekonomik açıdan çok güçlü olduğunu söyleyen Chirac, Avrupa’nın biraz küçük olduğunu Türkiye’nin katılımı ile güç kazanacağını anlattı.

Tam üyelik müzakerelerinin başlamasının, tam üyelik anlamına gelmeyeceğini söyleyen ve bu müzakerelerin 10-15 yıl süreceğini ifade eden Chirac, imtiyazlı işbirliği gibi bir önerinin, kısmi sonuç getirecek bir önerinin makul olmayacağını, onurlu bir halk olan Türklerin bunu asla kabul etmeyeceklerini söyledi ve Türkiye’yi dışlamanın ağır sorumluluk getireceğini ifade etti.

Avrupa’nın yararının ne olduğunu görmenin önem taşıdığını, Türkiye’nin Asya’ya değil Avrupa’ya yönelmesinin Avrupa’nın yararına olduğunu söyleyen Chirac, medeniyetler, dinler ve kültürler savaşından uzak durulması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin 1923’den bu yana laik bir devlet olduğunu ve diğer dinlere saygı gösterdiğini belirten Chirac "kışkırtmayalım, biz kaybederiz" dedi.

Avrupa Birliği’nin gelişmesinin çatışma ile olmayacağını, Türkiye’nin AB’ye katılımı konusunda son sözü referandumla Fransızların söyleyeceğini belirten Chirac, ülkesinin yarınki zirvede Türkiye ile müzakerelerin başlatılması yönünde tavır takınacağı mesajını verdi.
AA
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2004 Perşembe 00:20:25
Güncelleme :17 Aralık 2004 Cuma 01:22:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?