17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

CHP, Erdoğan ve Unakıtan'ın peşini bırakmıyor

CHP Ankara Milletvekili Yakup Kepenek ve İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ın şirketleri ve vergi konusu ile Maliye Bakanı Unakıtan'ın Kombassan ile ilişkisinin peşine düştüler.
Kepenek ve Kılıçdaroğlu, Parlamento'da ortak bir basın toplantısı düzenledi. İlk açıklamayı yapan Kepenek, Maliye Bakanı Unakıtan'ın yaptığı bir 'alış-veriş'ten kazanması gerekirken neden kazanmadığını sordu. "Bakan, Kombassan'dan 687 milyar liraya satın aldığı taşınmazları 9 ay sonra aynı fiyata aynı kuruluşa satmış bulunuyor. Bu alım satım neden yapılmıştır?" diye sordu.
Maliye Bakanı'nın bu satıştan 1 trilyon kaybı bulunduğunu ifade eden Kepenek, "Unakıtan para ile devlet tahvili alsaydı 9 ayda bir trilyon liraya yakın faiz geliri elde edecekti. Sayın Bakan bu büyük özverisinin nedenini açıklamalıdır. Hesabı çok iyi yaptığı bilinen Maliye Bakanı'nın bu kayıpları neden göze aldığını bilmeye kamuoyunun hakkı vardır. Bunu öğrenmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

HÜKÜMETİN SEÇMENE YAPITĞI AHLAKSIZ TEKLİF
Kepenek açıklamasında hükümetin seçimler yaklaşırken meydanlarda yaptığı propagandanın da hem ahlaka hem de yasalara aykırı olduğunu söyledi. Kepenek, "Hükümetin AK Parti'li olmayan belediyelere üvey evlat muamelesi yapmasına, CHP olarak tüm gücümüzle karşı duracak, buna izin vermeyeceğiz. Her belediye, ysal hakkını son kuruşuna kadar almalıdır, alacaktır. Bu anlayış demokrasi açısından hükümetin seçmene yaptığı bir ahlaksız tekliftir, bir şantajdır. Seçmen oylarıyla bu teklifi reddetmelidir" ifadelerine yer verdi.
Ardından söz alan CHP'li Kılıçdaroğlu ise Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın cevaplaması isteğiyle TBMM Başkanlığı'na bir soru önergesi verdiğini belirterek, Başbakan'ın şirketlerinin vergi kaçırıp kaçırmadığını sordu. Önergesinde Başbakan'ın kaç şirketi bulunduğunu soran Kılıçdaroğlu, şu ifadelere yer verdi:
"Vergi Affı Yasası'nın 7, 8 ve 9. maddelerine göre matrah artırımı yaparak vergi affından yararlandınız mı? Yararlandıysanız, hangi şirketleriniz bu aftan yararlandı? Vergi affından yararlanan şirketlerinizin vergi affı yasasından önce bazı yıllar için vergiye tabi gelirin olmadığı şeklinde bir beyanı oldu mu? Bazı yıllar için vergiye tabi geliri olmadığını beyan eden şirketleriniz, vergi kaçırmadığına göre, niçin ve hangi gerekçeyle bu yıllarda matrah artırımına giderek gelir artışı beyanında bulunmuştur? Çocuklarınızın yurtdışı eğitim harcamalarını karşılayan şirket de vergi affından yararlandı mı?
Kıçıldaroğlu ve Kepenek açıklamalarında Emin Çölaşan'ın 'susturulmasını' da eleştirdiler. Emin Çalaşan'ın CHP'yi de sert biçimde eleştirdiğine yer veren CHP'li milletvekilleri bunun büyük bir demokrasi ayıbı ve bir basın skandalı olduğunu ifade ederek, "Özellikle seçimlere gidilirken hükümeti ve AK Parti'li Ankara Belediye Başkanı'nı eleştirileriyle bilinen bir kalemin susturulması çok ayrı bir anlam taşımaktadır. Çünkü bu susturma yalnızca hükümetin çıkarına uygundur, AK Parti'nin yararınadır. Bu nedenle Sayın Çölaşan'ın susturulmasında hükümetin doğrudan ve dolaylı müdahalesinin olmadığı söylenebilir mi? Bu ülkede düşünce özgürlüğü taraftarı ve fikir namusu olan herkesin Sayın Çölaşan konusunda duyarlılık göstermesi gerekir. Gazeteci susturuluyor, kamuoyu susturulmak isteniyor. Bir bakan bir gazeteyi yırtıyor ve basında bu yer almıyor" dediler.
ALİ ULURASBA - ANKARA (İHA)
Yayın Tarihi : 17 Mart 2004 Çarşamba 16:07:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?