18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

CHP: Hükümet uyuşturucu baronlarını cesaretlendiriyor

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, uyuşturucu trafiğinin beraberinde getirdiği karaparanın güvenlik güçlerini, idareyi zaafa uğratmaya başladığını belirterek, "Van’da uyuşturucu ticaretine dayalı yerel iktidar odakları yerel meşru birimleri etkisi altına almaya başlamıştır. Bu etki sadece yerel düzey de mi kalmıştır, merkezi hükümete yansımış mıdır?" dedi.

Baykal, eski milletvekili Mustafa Bayram’ın oğlunun polis merkezinden kaçırılışıyla ilgili hazırladıkları rapora ilişkin bilgi verdi. Baykal, "Bu, Türkiye’nin kalıcı sorunudur" dedi.

Türkiye’nin uyuşturucu trafiğindeki konumuyla, sadece Türkiye’nin değil, dünyanın ilgilendiğini belirten Baykal, şöyle konuştu:

Afganistan ve Irak üzerinden gelen uyuşturucunun batı pazarına Türkiye üzerinden ulaştırıldığını anlatan Baykal, şöyle devam etti:

"Uyuşturucu trafiği beraberinde büyük karapara getirir, karapara etrafında kara iktidar oluşturur, meşru iktidara nüfuz eder, etkisi altına alır. Bir süre sonra sürekli uyuşturucu trafiği yaşanan toplumlarda uyuşturucu zenginleri, baronları ortaya çıkar. Türkiye’de de bunun işaretleri ortaya çıkmış bulunmaktadır. Türkiye’de uyuşturucu baronlarının ortaya çıktığını görüyoruz. Bu kesinlikle göz yumulmaması gereken bir konudur. Parasal gücün, devletin ve toplumun çeşitli kademelerine yansıdığı görülmektedir. İdarenin, güvenlik güçlerinin, siyasetin, bunun etkisi altına girmesi kaçınılmaz olabilir. Etki altına girmek bazen olayları görmemezlikten gelmek şeklinde kendisini gösterir."

Baykal, "Orada oluşan eroin baronlarından nemalanmak isteyen, onların etrafında saf tutmaya hazır başkaca unsurlar da bekleyişe geçmişlerdir" dedi.

Daha sonra raporu hazırlayan milletvekilleri raporu okudular.

Raporda, "İçişleri Bakanı ve hükümetin tutumunun uyuşturucu baronlarını cesaretlendirdiği" savunuldu. Şiddete maruz kalan polislerin hiçbir karşı güç kullanmamalarının gerçekten dramatik olduğu ve mutlaka sorgulanması gerektiği belirtilen raporda, "Bu tür bir sessizliğin politik baskı olmaksızın gerçekleşmesi olanaksızdır" denildi.

Bu olayla Van’da "devletin onurunun açıkça ayaklar altına alındığı, devletin adeta işgal edildiği" ifade edilen raporda, "hükümetin suskunluğunun bu olayın arkasındaki politik desteğin en önemli kanıtı" olduğu öne sürüldü.

Raporda, "Bu olay aysbergin su üstünde kalan bölümünün sadece bir kısmıdır" denildi.

ANKARA
Yayın Tarihi : 8 Ağustos 2004 Pazar 15:08:56
Güncelleme :9 Ağustos 2004 Pazartesi 13:32:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?