19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

CHP İl Başkanları Baykal'a Bayrak Açtı

Yerel seçimlerin ardından fırtınanın bir türlü dinmediği CHP'de bazı il başkanları isyan bayrağı açtı. Deniz Baykal'ı başarısız bulun bazı il başkanları, 3 ay içinde tüzük kurultayı yapılmasını istedi. Muhalif 20 il başkanının başını çeken CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile tartıştı. Baykal, partisini 'rejimin teminatı' olarak tanımlayarak, CHP'nin 'uslu çocuk' olmadığı için sistemli bir saldırıyla karşı karşıya kaldığını söyledi.
Yerel seçimlerden sonra suların durulmadığı CHP'de 'seçim değerlendirme süreci'nin son buluşması olan İl Başkanları Toplantısı, Ankara Büyük Anadolu Oteli'nde yapıldı. Basına kapalı olarak yapılan toplantıya Merkez Yönetim Kurulu üyeleri (MYK), Parti Meclisi (PM) üyeleri ve milletvekilleri de katıldı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, toplantıda da 81 ilin yöneticisine hitap etti. Baykal, seçimlerin partisi açısından 'başarısızlık' olarak değerlendirilemeyeceği görüşünü yinelerken, bazı illerde alınan kötü sonuçlardan da il başkanlarını sorumlu tutmadığını ifade etti. Seçmenin AK Parti iktidarına yönelik kredisini sürdürdüğünü anlatan Baykal, genel seçimler için kalan 3.5 yılda CHP'nin başarılı bir çalışmayla iktidar alternatifi olacağını anlattı. Her şeyden önce rejimin teminatı olmaya devam edeceklerini belirten Baykal, "Halk AK Parti'yi iktidar yaptı, ancak bize de rejimin teminatı görevini verdi. Bu görevimizi en iyi şekilde yapıyoruz. Bazıları bizim 'uslu çocuk' olmamızı istiyor, böyle davranmadığımız için sistemli bir saldırı var" ifadelerini kullandı.
Baykal'ın konuşması sonrasında kürsüye çıkan yaklaşık 40 il başkanı da seçim sonuçları ve partiye ilişkin değerlendirme yaptı. İki gruba ayrılan il başkanlarının bir kısmı Baykal'ı destekleyip, 'sokak hareketlerini' eleştirirken, bir kesim il başkanı da tüzük kurultayının toplanmasını istedi. CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel, Gaziantep İl Başkanı Duran Ergetir, Denizli İl Başkanı Ali Rıza Ertemur ve Aksaray İl Başkanı Doğan Koşar Baykal'ı suçlayan konuşmalar yaptı. Özellikle muhalif il başkanlarının lideri konumundaki İzmir İl Başkanı Yüksel, seçim sonuçlarının CHP için tam bir hezimet olduğunu savundu. Başarısızlığın üstünün rakam oyunlarıyla örtülmek istendiğini ileri süren Yüksel, başta Baykal olmak üzere partili olan herkesin özeleştiri yapması ve bunu da açıkça dile getirmesi gerektiğini söyledi. Tüzükte sorunlar olduğunu kaydeden Yüksel, "3 ay içinde tüzük kurultayı toplansın" dedi.
Denizli İl Başkanı Ertemur da konuşmasında Baykal ve yönetime yüklendi. Sonuçların açıkça bir başarısız olduğunu savunan Ertemur, bunun nedenlerinin iyice araştırılmasını istedi.
Gaziantep İl Başkanı Ergetir ise, Yüksel gibi CHP'nin seçimde başarısız olduğunun açık olduğunu, bunu kimsenin inkar edemeyeceğini söyledi. Tüzük kurultayı yapılmasına destek veren Ergetir, tüzükte yer alan olağanüstü kurultay çağrısının antidemokratik olduğunu savundu.
Toplantıda Baykal ile İzmir İl Başkanı Yüksel arasında tartışma da yaşandı. Baykal'ın muhalifleri çalı arkasından dolanıp partiyi yıpratmakla suçlaması üzerine Yüksel, "Bu doğru değil. Böyle diyemezsiniz" diye bağırdı. Baykal da Yüksel'e cevaben, "Ben size söylemedim. Neden alındınız, neden bu kadar telaşlandınız" diye konuştu.
Öte yandan seçim sonrası CHP yönetimine yönelik eleştirileriyle dikkat çeken muhalif il başkanları, dün akşam bir araya geldi. İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel başkanlığında toplanan 9 muhalif başkana, yaklaşık 10 başkan da dolaylı destek verdi. Muhalif isimler, İl Başkanları Toplantısı'nda da söz alarak eleştirilerini sıraladı. İzmir İl Başkanı Yüksel, yönetimi, yanlışları ve eksikleri görmezden gelerek 'hiçbir şey yokmuş gibi' davranmakla suçladı.
Baykal taraftarı il başkanları ise toplantı sırasında genel başkana bağlılıklarını göstermek için imza kampanyası başlattı. Tokat İl Başkanı Osman Kültürel, "Baykal, genel başkanlığa devam etmelidir" başlıklı bir listeye il başkanlarının imza atmasını istedi. Böylece imza atmayarak yönetime muhalif olan isimler tespit edilmeye çalışıldı.
HASAN ESEN - ANKARA (İHA)
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2004 Pazar 21:50:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?