19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

CHP ile AKP arasında söz düellosu

Siyasi parti temsilcileri, bayramda da siyaset konuştu. CHP ve AK Parti arasında geçen dokunulmazlık tartışmaları Meclis'ten sonra bayramlaşma ziyaretinde de kendisini gösterdi. Geçen bayramda da bu konu gündeme geldiği için gergin bir ziyaret gerçekleştirilmişti.
CHP'yi ziyaret eden AK Parti heyetinden Genel Başkan Yardımcısı Necati Çetinkaya, Kamu Yönetimi Temel Yasa Tasarısı için CHP'den destek istedi. Yıllardır valilik yaptığını, bu düzenlemenin çıkarılmasının artık şart ve kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Çetinkaya, Napolyon'un 1804 yılında Fransa Kodifikasyonu'nu gerçekleştirdiği örneğini vererek, TBMM'de bu kanunla ilgili kavga çıkarmak gibi bir niyetleri olmadığını söyledi.
CHP Ankara Milletvekili Yakup Kepenek, bu konudan önce dokunulmazlığın çıkarılmasının şart olduğunu söyleyince AK Parti'li Çetinkaya, "Nereden nereye geliyorsunuz, anlamıyorum" karşılığını verdi.
CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol da TBMM'de bekleyen dokunulmazlık dosyalarından hiç olmazsa CHP'lilerinkini işleme koymalarını istedikten sonra Başbakan Erdoğan'ın yeni dokunulmazlık dosyasının Meclis'e gelip gelmeyeceğini sordu. Çetinkaya ise parti olarak dokunulmazlıkları işleme koyma kararı aldıklarını belirtirken, Başbakan Erdoğan'la ilgili davaların milletvekili olmadan, dokunulmazlığı olmadan önce başlatıldığını hatırlatarak, "O zaman adalet yok muydu? Başbakanımız adaletten kaçmıyor ki?" dedi. Kemal Anadol da bunun üzerine, "O zaman adalete güvenmişse şimdi niye güvenmiyor? Şimdi de güvensin" diye konuştu.

MHP, CHP'DEN SERT MUHALEFET İSTEDİ
CHP'ye bayram ziyaretinde bulunan partilerden MHP, TBMM'de daha sert muhalefet yapılmasını istedi. Genel Başkan Yardımcısı Murat Şefkatli, ülkenin durumunun iyiye gitmediğini ifade ederek, Kuzey Irak ve Kıbrıs konularında hükümetin tutumunu eleştirdi. Kıbrıs'ta çözümün toprak vererek çözülemeyeceğini belirten Şefkatli, "ABD gezisi tam bir muamma. Meclis, Türkiye hakkında verilecek kararları alan yer olmalıdır. Meclis'te daha sıkı muhalefet yapmanızı istiyoruz" dedi. CHP'li Kemal Anadol ise CHP'nin 1 Mart tezkeresini engelleyerek tarihi bir görev yaptığını, bu tezkere engellenmeseydi 65 bin Amerikan askerinin Türkiye'de bulunacağını söyledi.
DSP'nin ziyaretinde ise konu eski Başbakan Bülent Ecevit oldu. CHP'liler, DSP heyetindeki Tayfun İçli, Zeki Sezer ve Melda Bayer'e Ecevit'in kitap yazıp yazmadığını sorunca Zeki Sezer, "Bildiğim kadarıyla yazmıyor" dedi. Yakup Kepenek ise Ecevit'in deneyimlerinin ve yaşadıklarının bundan sonraki nesillere iletilmesinin önemli olacağını kaydederken, "Mesela Kıbrıs'ta çıkarma yapıldığı sabahı eşine ne söylemiş, bilinse iyi olur" dedi. Zeki Sezer ise siyasetçilerin kitap yazacak kadar çok vakitleri olmadığını ifade ederken bir kamu yönetimi temel kanununun içine girildiğinde bile zaman yetmediğini söyledi.

YTP İLE SOLDA İTTİFAK KONUŞULDU
Yeni Türkiye Partisi'nin (YTP) ziyaretinde solda birliktelik konuşuldu. YTP Genel Sekreter Yardımcısı Numan Gültekin ve Genel Sayman Yardımcısı Reşat Kadayıfçılar'ın gerçekleştirdiği ziyarette, tek konu solda birliktelik oldu. Gültekin, yerel seçimlerde sosyal demokrat-demokratik sol partilerin birliktelik içinde hareket etmesini istediklerini belirterek, laik Cumhuriyet'in sıkıntı içinde olduğunu savundu. "Bir başka bahara kalan birliktelik umarım başka baharda gerçekleşir" diyen Gültekin, arzu ettikleri bu birlikteliğin sağlanamamasından dolayı buruk bir bayram geçirdiklerinin altını çizdi. Bu sözler üzerine konuşan CHP Ankara Milletvekili Yakup Kepenek, "Partilerin bazıları, CHP'den ayrılarak başka bir parti kurma yoluna gitti. Yerel seçimler yapıldıktan sonra sonuçlar ortaya çıkar. Genel Başkanımız Baykal'ın dediği gibi birliktelik kuralım derken 3 oy fazla almak için bazı partilerle birliktelik yapmamız uyun olmaz" diye konuştu.
YTP Genel Sayman Yardımcısı Reşat Kadayıfçılar da Baykal'ın MHP dahil sağa birliktelik çağrısı yaptığını anımsatarak, "Baykal sağa yaptığı bu çağrıyı hiçbir zaman sosyal demokratlara yapmadı" dedi.
Ziyarette son olarak konuşan CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, "Halkımız, gerekli birlikteliği sandıkta sağlayacaktır. Umarım 29 Mart sabahı kimse yaptığından pişmanlık duymaz" ifadesini kullandı.
HASAN ESEN - ANKARA (İHA)
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2004 Pazartesi 16:48:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?