18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

CHP incirlik için hükümetten yanıt bekliyor

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, hükümetin ABD’nin İncirlik üssü konusundaki taleplerine ilişkin olarak Meclis’e bilgi vermesini istedi.

Kemal Anadol, İncirlik’in bir NATO üssü olduğunu belirterek, SEİA Anlaşması’nın NATO’nun İncirlik’i kullanmasına dönük olduğunu söyledi.

Günümüzde NATO’nun konumunun ve şeklinin değiştiğini belirten Anadol, "İncirlik’i kullanmak isteyen NATO değil, ABD’dir. ABD, İran’a ve Suriye’ye dönük tecavüzleri için bu üssü kullanmak istiyor olabilir. Anayasamıza göre yabancı asker bulundurmaya izin verme yetkisi Meclis’indir. Hükümet bu talebi SEİA Anlaşması kapsamında değerlendiremez. Bu anayasal suç olur" dedi.

Anadol, SEİA Anlaşması’nın 1980’de imzalandığını ve bununla ilgili olarak Süleyman Demirel hakkında Meclis’e soruşturma önergesi verildiğini de hatırlatarak, "ama 1980 darbesi nedeniyle önerge görüşülemedi" diye konuştu.

ABD’nin İncirlik izni haziranda doluyor

ABD’nin halen BM kararı kapsamında İncirlik’i kullanım izni bulunuyor. Haziran ayında dolacak olan izin Irak’tan personel ve malzeme çıkış amaçlı kullandırılıyor.

ABD ordusu, İncirlik’i daha geniş amaçlı bir lojistik merkez olarak kullanmayı, üsten belirli bir kısıtlama olmaksızın her yöne doğru yararlanmayı amaçlıyor.

ABD üssü koşulsuz kullanmak istiyor

ABD ordusu, İncirlik Üssü’nü sadece Irak veya Afganistan’la sınırlı olarak değil, belirli bir yön veya coğrafya kısıtlaması olmaksızın ve önceden haber vermeden kullanmak istiyor. Irak’tan sonra bölgede İran ve Suriye gibi ülkelere sert mesajlar gönderen ABD’nin, üssü istediği ülkeye yönelik olarak kullanmak istemesi endişe yaratıyor.

ABD ile ilişkiler açısından önemli bir konu olarak görülen İncirlik için son sözü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan söyleyecek.

Hükümetin İncirlik kararı

Hükümetin vereceği kritik kararlardan biri İncirlik Üssü’yle ilgili. Üssü daha etkin kullanmak isteyen ABD, bu yöndeki taleplerini Genelkurmay Başkanlığı ile de görüştü.

Şimdi hem askerlerin görüşü, hem de ABD’nin talebi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın masasında.

Kerkük konusunda ve PKK ile mücadelede ABD’den umduğunu bulamayan hükümetin İncirlik’le ilgili kararı kısa süre içinde vereceğini AKP Genel Başkan Yardımcısı Murat Mercan açıkladı.

TARTIŞMALAR

• Türkiye, İncirlik’in ABD üssü olmadığını belirterek ’ABD ordusunun üssü operasyonel amaçlı kullanamayacağını’ vurguluyor.
• ABD ordusuna ait internet sitesine göre ise, üssün operasyonel görevi var.
• Sitede üssün görevi, ’güney bölgesi operasyonları ve acil müdahalelere hazır olmak’ olarak ifade edilirken üs’te ’savaş sırasında İncirlik halkını savunacak kadar’ silah olduğu da belirtiliyor.
• ABD, Irak operasyonu sırasında operasyonel amaçlı kullanamadığı İncirlik üssünü şimdi lojistik merkez olarak kullanmak istiyor. Türkiye, ABD ordusunun bu isteğine henüz yanıt vermedi.

CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2005 Cuma 00:37:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ALİ ÖNEN IP: 81.214.177.xxx Tarih : 8.04.2005 12:22:27
İYİDE AMARİKA NEDEN KOŞULSUZ KULLANMAK İSTİYOR İNCİRLİK ÜSTÜNÜ BİZE SORMADAN İSTEDİĞİ GİBİ AT OYNATMAK'MI İSTİYOR HERKEZ TARAFINDAN BİLİNİYOR VE BELGELERLEN TESBİT EDİLMİŞ KANITLANMIŞ OLDUĞU HALDE GÜNEY DOĞUDA PKK ÖRGÜTLERİNE YARDIM VE GIDA MADDELERİNİ DAHA ÇOK YARDIM ETMEKMİ İSTİYORLAR AÇABA ....!