20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

CHP Kürtçe'de çarketti

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek imzasıyla dün genel merkezden yapılan yazılı açıklamada, CHP'nin ana dilde eğitimi değil, anadili öğrenme hakkını savunduğunu belirterek, bunun devlet eliyle yapılmaması gerektiğine dikkat çekti.

Özyürek, CHP'nin anayasaya göre devletin dilinin Türkçe olduğu ve eğitimin de Türkçe yapılması gerektiği düşüncesinde olduğunu vurgulayarak, "CHP herkesin ana dilini özgürce öğrenme, geliştirme ve kullanma hakkından yanadır. 1989 yılında Genel Başkanımız Deniz Baykal ve arkadaşlarının verdiği kanun teklif i n - de de ana dilin öğrenimi ve geliştirilmesi istenmiştir. Ana dilde eğitim konusuyla ilgili herhangi bir öneri o kanun teklifinde yer almamıştır" dedi.

DEVLET ANA DİL ÖĞRETMEZ

Hangi etnik kökenden olursa olsun tüm yurttaşların ana dillerini özgürce öğrenmek için kurslar ve dershaneler açabileceğini anımsatan Özyürek, şunları kaydetti: "Ana dillerinde yayın yapmak üzere özel televizyonlar, radyolar kurabilirler. Ayrıca ana dilde gazete çıkarılması, müzik kasetleri, bantları hazırlanması, yayınlanması da serbesttir. Bunların önünde hiçbir engel kalmamalıdır. Bu konularda CHP'nin katkılarıyla yasal düzenlemeler yapılmış olmasına rağmen çeşitli idari engeller çıkarılarak ana dilde televizyon yayınları önlenmektedir. Sadece TRT'de göstermelik Kürtçe yayınları yapılmaktadır. Bu konulardaki yasaklayıcı, engelleyici düzenlemeler tümüyle kaldırılmalıdır. Ana dili öğrenme ve geliştirme görevi özel kuruluşlar eliyle yapılmalı devlet bu konulara girmemelidir."

Ajanslar
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2008 Cuma 01:03:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Remzi CANGÜVEN IP: 88.228.54.xxx Tarih : 11.01.2008 09:20:35

HABERDE; CHP KÜRTÇE'DE ÇARKETTİ.BU HABERE BU BAŞLIK UYMAMIŞ.HABERİN BAŞLIĞI HARİÇ,HABER İÇERİĞİNİN TAMAMINA KATILMAMAK MÜMKÜN MÜ?ADI ÜZERİNDE ANA DİLLER,DİNLER,MEZHEPLER KİŞİLERİN KENDİNE HAS ÖZELLİKLERİDİR.BUNLAR ANAYASAMIZDA BELİRTİLMİŞTİR VE ESASA DA BAĞLANMIŞTIR.OLMASI GEREKENDE BUDUR.HABERİN BAŞLIĞI HARİÇ,HABER İÇERİĞİNİ, GERÇEĞİ YANSITAN FİKİRLER OLDUĞUNDAN AYNEN, TEKRAR EDİYORUM.SAYGILARIMLA