22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

CHP kurultayı karıştı!

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, CHP’nin 16. Olağanüstü Kurultayının açılması için gerekli olan, bin 248 delegenin salt çoğunluğunun sağlanmadığını iddia ederken, hazirun defterinde sadece 583 delege imzası bulunduğunu iddia etti.

CHP’nin 16. Olağanüstü Kurultayı Ankara Arena Kapalı Spor Salonu’nda devam ederken, kurultayda muhaliflerin itirazları üzerine arbede yaşandı.

Daha önce kurultay salondan dışarı çıkarılan CHP Mersin Milletvekili İsa Gök’ün kürsü önünde, kurultayın “hukuksuz” açıldığı yönündeki itirazları devam etti. Gök, Divan Başkanlığı'na, kurultayın açılması gerekli sayıda delegenin hazirun defterini imzalamadığı gerekçesiyle itiraz dilekçesi vermek istedi. Bu sırada kargaşa yaşanırken, kürsüde konuşmasını yapan Kılıçdaroğlu ise konuşmasına bir süre ara verdi. Salondakilerin yuhalamaları arasında yaşanan arbedenin ardından, Gök salon görevlileri tarafından ikinci kez dışarı çıkarıldı.

Salonun dışında basın mensupların açıklamada bulunan Gök, kurultayın hukuksuz olduğunu iddia ederken, kurultayın toplanması için gerekli olan en az 625 delege imzasına ulaşılmadığını ifade etti. Gök, kürsü önünde yaşananları anlatırken, “Dedim ki ‘itirazım var, bir saniye izin verin’ dedi. Ama ne konuşturuluyor, ne dilekçe alınıyor, iki sefer salondan dışarı çıkartıldım. Benim çalıştığım partim, ben partime hizmet ediyorum, ben 12 Milyon seçmene, CHP’nin gerçek tabanına hizmet etmeye çalışıyorum. Yanlış yapıldı, uyarmaya çalışıyorum ancak tekmeyle, kavgayla, küfürle, ceket yırtarak dışarı çıkartıyorlar. Hani demokrasi?” diye konuştu.

Elindeki kağıtları gösteren Gök, “Bakın arkadaşlar Parti Meclisi üyelerinin tutanakları var, tutanaklarda, genel başkan çıktığında dahi hazirunu toplamadılar. Hepsi usule, yasaya aykırı. Benim partim bu kadar hukuksuzluğa mahkûm edilemez, bu CHP bu kadar hukuk, demokrasi, yasa dışılığa uğratılmaz. Benim isyanım buna” dedi.

Gök, Olağanüstü Kurultay'ın açılması gerekli olan, 1248 delegenin salt çoğunluğu sağlanmadığını iddia ederken, “Kanunlara bakın, 3’te 2 aranır kanunda. 630 imzayı bulduk diyorlar, 630 imzayla açamazlar, bu kadar basit” dedi. Gök, 840 imza bulunduğunun da doğru olmadığını belirtirken, hazirun defterinde sadece 583 delegenin imzasının olduğunu iddia etti.  Gök, ardından arabasına binerek Arena’dan ayrıldı. Gök, “Geri gelecek misiniz” sorusuna yanıt vermedi.

'Almıyorlar, vermiyorlar konuşturmuyorlar, böyle şey olur mu' diyen Gök, 'Böyle CHP olmaz' diye konuştu.

Gök'ün kürsü önünde bekleyişini sürdüğü sırada dilekçesinin Divan tarafından kabul edildiği ifade edildi.

Keskin Gök'ün söz isteğini kabul etmezken, Gök'ün kürsü önündeki bekleyişinin sürdüğü bildirildi.

SALON GİRİŞİNDE GERGİNLİK

Kılıçdaroğlu'nun kurultay açılış konuşmasını yaptığı sırada aralarında Mersin Milletvekili İsa Gök'ün de bulunduğu bir grup partili salona girmek istedi. Bu sırada diğer partililerin müdahale etmesi üzerine kısa süre arbede yaşandı.

Salondaki bazı partililer tarafından ''yuhalanan'' Gök ve beraberindekiler, salon dışına çıkarıldı. Bazı partililerin, ''İsa dışarı'' diye slogan atması üzerine kürsüden konuşan Keskin, ''Lütfen, bu kurultayda herkesin bulunma hakkı var'' diyerek, partilileri uyardı.

Yaşanan arbede nedeniyle salona giremeyen Gök ve beraberindeki bazı partililer, bir süre salonun dışında bekledikten sonra içeriye girdi.

Divan Kurulu son sözü söyledi
Divan Başkanı Adnan Keskin 948 delegenin katılımının gerçekleştiğini ifade etti.

CHP 16. Olağanüstü Kurultayında, 4 delege imzasıyla verilen önergede, yeterli çoğunluk sağlanamadığı gerekçesiyle kurultayın iptali istendi. Divan Başkanı Adnan Keskin ise kurultaya 948 delegenin katıldığını ifade etti, delegelere yarınki kurultaya da katılma çağrısında bulundu.

Aralarında CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, eski Ankara İl Başkanı Ali Yıldızlı'nın da bulunduğu 4 delege imzasıyla Divan Başkanlığına bir önerge verildi.

Önergede, tüzük kurultayının açılabilmesi için kurultay delegelerin hazirun cetvelindeki imzalarının yeterli olmadığı, delegelerin tam sayısının üçte ikisinin imzası gerektiği savunuldu. Üye tam sayısının üçte ikisi olan 840 delegenin, hazirun cetvelinde imzalarının tamamlanmadığının öne sürüldüğü önergede, ''Bu sayının altındaki her sayı ile kurultayın açılması, tam kanunsuzluk hali oluşturur, kurultay iradesini sakatlar ve tüzük değişikliğinin geçersizliğini doğurur. Aksi halde delegelerin 1 ay içinde mahkemeye başvurarak, alınan kararların iptali hakkı doğacaktır. Genel Başkanlığın, bu yasal durum karşısında hukukun üstünlüğünün gereğini yerine getirerek, kurultayı yeterli çoğunluk sağlanamadığı gerekçesiyle açılış yapmadan ertelemesini istiyoruz'' denildi.

-''Kurultayı karıştırmaya kimsenin hakkı yok''-

Divan Başkanı Adnan Keskin, bunun pozitif hukuk kurallarıyla çakışmadığını söyledi. Parti tüzüğü ve yönetmeliğinde, kurultay nisabıyla ilgili tartışmaya neden olmayacak çok açık hükümler bulunduğunu ifade eden Keskin, kurultaya 948 delegenin katıldığını bildirdi. Keskin, üçte iki çoğunluk aransa da bu sayıya zaten ulaşıldığını ifade etti.

Keskin, önergenin, hukuku yansıtmadığını ifade ederek, tüzüğe göre, kongrelerin, tersine hüküm bulunmayan hallerde, hazır bulunanların salt çoğunluğuyla karar verdiğini söyledi. Keskin, ''Bu kadar açık hükümler varken bu hükümleri ortadan kaldırıp, Medeni Kanun'un 78. maddesini sığınıp, kurultayı karıştırmaya, kaos çıkarmaya kimsenin hakkı yoktur. Divan olarak, bu konuda usul tartışmasını gerektirecek herhangi bir noksanlık görmüyorum. Önergeyi de işleme koymuyorum'' diye konuştu.

-Yarınki kurultaya katılma çağrısı-

İkinci kurultayın, yarın yapılacağına işaret eden Keskin, bu kurultayın da delegenin salt çoğunluğuyla toplanacağını, alınacak kararlarda bu oranın aranacağını söyledi.

Keskin, kurultay delegelerine ''Kurultay delegesi arkadaşların, bu kurultay bittikten sonra kendi yerleşim alanlarına dönmemeleri gerekiyor. Tüm delegelerin yarınki kurultaya katılmaları, vazgeçilmez parti görevidir. Yarınki kurultayda tüzüğe göre, kurultayı aşmak için çoğunluk sağlanmazsa üçüncü kurultay yapma zorunluluğu doğar. Partimizi kamuoyunda örselememek, tekrar tartışma konusu yapmamak için delege arkadaşlarımız, olağanüstü mazereti bulunmadığı takdirde kurultaya katılsınlar, partiye karşı görevlerini yerine getirsinler. O kurultay da partimiz açısından bu kurultay kadar önem taşımaktadır'' diye seslendi.

AA/anka
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2012 Pazar 09:58:57
Güncelleme :27 Şubat 2012 Pazartesi 11:36:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kalender IP: 88.78.103.xxx Tarih : 26.02.2012 13:15:54

hani attatürk cü idiniz ya simdi atatürk ü unuttunuz kendilerini itiraf ediyorlar gücünü halk almayanlar diyorlar adamlar yüz ed elli ile iktidara geldiler ona gelince yok yiyinlan birbirinizi