23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

CHP kurultayı öncesi Sarıgül hakkında kitap

CHP olağanüstü kurultayına bir gün kala taraflar arasında karşılıklı suçlama ve eleştirilerin dozu artarken son olarak Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’e ağır suçlamalar yöneltilen bir kitap piyasaya sürüldü.

Basın kuruluşlarına da gönderilen ve Ömer Yılmaz İnanç imzasını taşıyan "Mustafa Sarıgül-Düğün Evinin Tefçisi Ölü Evinin Yasçısı" adlı kitapta Sarıgül, mafya bağlantılı isimlerle ortaklık ve rüşvet karşılığı iş takipçiliğiyle suçlanıyor.

’’Komplo-rüşvet’’ iddialarının gölgesinde olağanüstü kurultaya giden CHP’de, gerilim tırmanıyor. Aykırı Yayınları’ndan çıkan, Ocak 2005 baskılı kitapta, Sarıgül’ün kökeni, siyaset öncesi ve sonrasındaki ilişkileri mercek altına alınıyor.

Kitapta, Sarıgül’ün, MİT ve TBMM Susurluk Komisyonu Raporları’nda adı geçen ve yeraltı dünyası ile yakın ilişkiler içinde olduğu belirtilen Ahmet Vefa Küçük ile 1995’te ’’Vefa Petrolcülük’’ adlı şirket kurduğu savlanıyor.

Mustafa Sarıgül’ün kökenine de gönderme yapılan kitapta, belediye başkanının yıllarca Ermenilerin yaşadığı Erzincan’ın ’’Göske’’ köyünde doğduğu, ninesinin adının da ’’Galo’’ olduğu kaydedildi.

Yardımcısı Suçlanıyor

CHP Genel Başkanlığı’na adaylığını açıklayan Mustafa Sarıgül, ’’el çektirme’’ sürpriziyle karşılaştı. İçişleri Bakanlığı, rüşvet aldığı iddiasıyla Sarıgül’ün yardımcısı Osman Arslan’a görevden el çektirdi. Arslan, kaçak yapıya izin verme karşılığında 250 bin dolar rüşvet almakla suçlanıyor.

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri, Şişli’de rüşvet karşılığı kaçak katlara izin verildiği yönündeki soruşturmasını derinleştirdi. Bu çerçevede, ulaşılan yeni bilgi ve belgeler ışığında, soruşturmanın selameti bakımından Sarıgül’ün rüşvet almakla suçlanan yardımcısı Arslan’a görevden el çektirildi. Bakanlık kararı Arslan’a iletildi.

Şişli Belediyesi ile kaçak inşaat yapanlar arasında arabuluculuk yaptığı savlanan Nurettin Tarkan Baykara , ifadesinde, Arslan’ı Doğuş Grubu’na ait Maslak’taki bir arsa üzerinde yapılan inşaattaki kaçak katlara yapı kullanma izin belgesi karşılığı 250 bin dolar rüşvet almakla suçlamıştı.

Sarıgül: Başaramayan gider

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, CHP’nin yarın yapılacak olağanüstü kurultayında genel başkanlığa aday olduğunu resmen açıkladı. CHP Genel Merkezi’nde adaylık açıklaması yapan Sarıgül, başarısız olacağı hiçbir işe girmediğini belirterek ’’Benim anlayışım başaramayan gider, başaran gelir. Başarısız olduğum yerde asla durmam’’ dedi.

CHP’yi ’’iktidara taşıma’’ sloganıyla yola çıktığını kaydeden Sarıgül, CHP lideri Deniz Baykal’ı da istediği kanalda ’’ekran düellosuna’’ davet etti.

Sarıgül’ün adaylık açıklaması, kendisine destek veren partililerin, basın toplantısı yapılacak salona yığılmaları üzerine çıkan arbede ve tartışma nedeniyle gergin bir ortamda başladı. Sarıgül’e destek veren partililer, 10.30’dan itibaren genel merkez önüne gelmeye başladı.

Eşi Aylin Sarıgül ile genel merkeze gelen Sarıgül’ü, burada partililer davul zurnayla karşılarken destek pankartları açıp ’’CHP seninle gurur duyuyor’’, ’’İşte CHP, işte Başbakan’’ sloganları attılar. Çorum, Şanlıurfa ve Kırşehir’den gelen partililer de ’’Bu deniz maya tutmaz’’, ’’12 yıl Baykal dedik, hep kal demedik’’ pankartları açtılar.

İZDİHAM YAŞANDI

Kendisine destek veren bir grup milletvekili ve eski milletvekilinin de hazır bulunduğu karşılamada, Sarıgül, açıklamayı yapacağı Parti Meclis’i salonuna yaşanan izdiham nedeniyle güçlükle girebildi. Ancak toplantı salonuna çok sayıda Sarıgül yanlısı partili yığılınca, gazeteciler çalışmakta zorlandılar. Sarıgül ve milletvekillerinin partilileri salondan çıkarma yönündeki uyarılarına karşın kalabalık dağılmayınca, gazeteciler salonu terk etti.

Sarıgül ve milletvekillerinin araya girmeleri üzerine salon boşaltıldıktan sonra gazeteciler tekrar salona alındı. Sarıgül, yaşanan arbede nedeniyle basın toplantısına yaklaşık 20 dakika gecikmeyle başlayabildi. Bu arada gazeteci Metin Özkan ’ın da cüzdanı çalındı. Sözlerine, yaşanan arbede nedeniyle özür dileyerek başlayan Sarıgül, bu durumun partililerin ’’heyecanına’’ bağlanmasını istedi. CHP kurultayını ’’bir dönüm noktası’’ olarak niteleyen Sarıgül, 56 yıldır iktidar olamayan CHP’de yeni bir dönemin başlayacağını ileri sürdü.

DİNAMİK KADRO

CHP yönetiminin başarısız, halktan koparılmış, heyecanı bitmiş bir yapıda olduğunu belirten Mustafa Sarıgül, ’’Onlar ülkeye ve halka değil, koltuklarına sevdalıdır. Şimdi ahlaktan, kimlikten, karakterden bahsediyorlar. Onlara sesleniyorum, partide ne kimlik bıraktınız ne de karakter. Ahlaktan en son söz edecek sizsiniz’’ dedi.

Bu kurultayda ’’başarısız bir yöneticiyle başarılı bir yöneticinin oylanacağını’’ kaydeden Sarıgül, ’’40 yıldır siyasetin içinde olan, 15 yıldır CHP Genel Başkanlığı yapan ama partiyi iktidar yapamayan genel başkan ve ekibinin gideceğini, CHP’ye iktidar yolunu açacak genç, dinamik bir kadronun işbaşına geleceğini’’ savundu.

CHP’de büyük sosyal demokrat buluşmayı gerçekleştireceklerini kaydeden Sarıgül, ’’Onursal genel başkanımız Erdal İnönü, Hikmet Çetin, Aydın Güven Gürkan, Murat Karayalçın, Altan Öymen ve diğer sosyal demokratların birikiminden en üst düzeyde yararlanacağız’’ diye konuştu. Sarıgül, sözlerini şöyle tamamladı: ’’ CHP’yi iktidara taşımayan hiçbir sonuç başarılı değildir. Benim anlayışım, başaramayan gider, başaran gelir. Başaramayacağım hiçbir işe girmem, başarısız olduğum yerde asla durmam.’’

Sarıgül, CHP lideri Baykal’ın kendisine çeşitli eleştiriler yönelttiğini anımsatarak ’’Sayın Genel Başkan’ı, CHP’yi niçin iktidar yapamadığını, ben de nasıl iktidara taşıyacağımı kendisinin belirlediği bir TV kanalında tartışmaya davet ediyorum’’ dedi.

GENEL MERKEZ OLAYLARI KINADI

CHP Genel Sekreterliği, Sarıgül’ün genel başkan adaylığını açıklaması sırasında genel merkezde ’’kargaşa ve şiddet ortamı yaratılmış olmasının üzüntüyle karşılandığını ve kınandığını’’ bildirdi. CHP Genel Sekreterliği’nden yapılan yazılı açıklamada, ’’Olaylar Sarıgül taraftarlarının CHP’ye yakışmayan tavırları sonucu meydana gelmiştir’’ denildi.
CUMHURİYET
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2005 Cuma 13:21:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?