19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

CHP kurultayında yumruklar konuştu

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, kurultayda seçilmiş bir genel başkan olarak bütün partililerden saygı beklediğini ifade ederek, "Baykal’a evet ya da hayır deme yetkisi sokak çapulcularının değil, delegenin işidir" dedi.

CHP’nin basına ve izleyicilere kapalı olarak gerçekleştirilen 12. Olağanüstü Kurultayı’nda divanın seçilmesinden sonra kürsüye çıkan Genel Başkan Deniz Baykal, yaklaşık 2 saat süren bir konuşma yaptı.

Alınan bilgiye göre, Baykal, CHP’nin ülke için yararlı politikalar ürettiğini, başta Irak sorunu olmak üzere hukuktan, eğitime, yönetimin dinselleştirilmesi çabalarına karşı önemli görevler yaptığını söyledi.

CHP’nin devlet kurmuş bir parti olduğunu kaydeden Baykal, "cumhuriyetin tüm kaleleri teker teker düşerken partisinin ayakta kalmayı başardığını" anlattı.

CHP üzerine oyunlar oynandığını savunan Deniz Baykal, kurultayı olağanüstü toplamasına neden olan sürecin aslında 28 Mart yerel seçimlerinden önce başladığını belirtti.

Aralarında bazı medya grupları, iş çevreleri ve dış güçlerin de bulunduğu kimi çevrelerin partisini ve kendisini yıpratmaya yönelik bir çaba içerisinde olduğunu öne süren Baykal, yerel seçimlerin ardından Genel Merkez önünde gösteri yapanları eleştirirken "çapulcular" nitelemesini kullandı.

Deniz Baykal, Kurultay öncesi Ankara sokaklarında bilbordlara asılan "CHP’ye evet, Baykal’a hayır" afişlerine de dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben seçilmiş bir genel başkanım. Beni istifaya çağırıyorlar... Neden istifa edeyim? Beni kurultay seçti... Elimdeki bayrağı ancak kurultaya teslim ederim. Gel, kurultayda al, başım, gözüm üstüne... Seçilmiş bir genel başkan olarak saygı beklerim... ’CHP’ye evet, Baykal’a hayır’ diyenler Baykal bu kurultaydan güvenoyu alıp çıkarsa ne hale düşecekler?

Baykal’a evet ya da hayır deme yetkisi sokak çapulcularının işi değil, delegenin işidir. Kimler Baykal’la olmaz diyor? Bütün sağcılar, AKP’liler, MHP’liler... O zaman oraya git..."

Partili olmanın, parti kurullarına saygı göstermekten geçtiğini belirten Baykal, "(Biz Baykal’ı istemiyoruz) kampanyası başlatmak, partili olmaktan çıkmak demektir" diye konuştu.

YUMRUKLAR KONUŞTU

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 12. Olağanüstü Kurultayı’nda yumruklar konuştu. İzmir milletvekillerinden muhalif Muharrem Toprak, parti yönetimi yanlısı Nezir Akdemir ile kavga etti. Çıkan kavgaya İzmir delegasyonu da katılırken, Toprak başından yaralandı.


CHP’nin 12. Olağanüstü Kurultayı, kavgalarla geçiyor. Kurultayın yapıldığı otelin dışında yaşanan tartışma ve arbedelere, içeride yaşanan kavgalar da eklendi. Basına ve izleyicilere kapalı olarak gerçekleştirilen kurultaydan sızan bilgilere göre, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, muhalefeti suçlayan bir konuşma yaptı.

Muhalefetin, ’CHP’ye evet, Baykal’a hayır’ bilboardlarını eleştiren Baykal, kendisine karşı olanları ’çapulculara’ benzetti. "Sokak gösterisi yapan çapulculara meydanı bırakmam" diyen Baykal, delegenin iradesiyle geldiğini ve ancak delegenin iradesiyle gidebileceğini söyledi. Muhaliflere, "Beni sevmiyor olabilirsiniz, CHP’nin dışında da beni sevmeyenler var. O zaman gidin onlarla birlikte hareket edin" diye seslenen Baykal, muhalefetin başını çeken Ertuğrul Günay, Adnan Keskin ve bazı milletvekillerine yönelik ağır ithamlarda bulundu.


Bu partide, bu şekilde hareket eden kişilerin olmaması gerektiğini söyleyen Baykal’ın, muhalifleri koltuğunda gözü olmakla suçlaması üzerine Adnan Keskin, sert tepki gösterdi. Keskin, "Bu partide olmaması gereken tek kişi varsa, o da sizsiniz" dedi. Bedri Baykam da aynı yöndeki düşüncelerini dile getirdi. Bu sözler üzerine salonda kavga çıktı.


Muhaliflerle birlikte hareket eden İzmir Milletvekili Muharrem Toprak ile yine İzmir Milletvekili Nezir Akdemir kavga etti. Kavgaya, İzmir delegasyonu da katılırken, Toprak’ın başından yaralandığı öğrenildi.


Öte yandan, otelin dışında da muhalifler ile yönetim yanlısı partililer arasında sık sık tartışmalar yaşanıyor. İçerideki kavgadan sonra dışarı çıkan Baykam, bazı partililer tarafından şov yapmakla suçlandı. Bu tartışma esnasında delege olmadığı belirtilen bir kişi jandarma tarafından gözaltına alındı. Partili daha sonra serbest bırakıldı.


Ayrıca, daha önce kurultaya katılınmaması yönünde çağrı yapan İstanbul Milletvekili Kemal Derviş, kurultaya saat 14.30 sıralarında geldi. Derviş, alınan güvenlik önlemleri nedeniyle bir süre salona giriş yolunu bulamadı. Gazetecilerin yardımıyla güvenlik noktasına götürülen Derviş, daha sonra salona girdi.

ELEŞTİRİ YAĞMURU

Baykal’ın konuşmasına başlamasının ardından salondan çıkan bazı delegeler, yönetimi eleştiren konuşmalar yaptı. İstanbul Delegesi Ali Cihat Işık, divan başkanı seçiminde kendilerine haksızlık edildiğini söyledi.

Açık oylama yapıldığını ama oyların sayılmadığını kaydeden Işık, sonuca itiraz ettiklerini belirtti. Kurultayın basına ve izleyicilere kapalı olmasını eleştiren Işık, Baykal’ın konuşmasının ardından usul tartışması başlatacaklarını ve önerge vereceklerini söyledi. Parti yönetimini değişmesi gerektiğini savunan Işık, bunun için sonuna kadar çalışacaklarını ifade etti.

60 KİŞİ SÖZ İSTEDİ


Kurultayda, Baykal’ın konuşmasının ardından delegeler söz almaya başladı

Baykal’ın konuşmasının ardından muhalif delegeler toplantının basına ve izleyicilere açık devam etmesi ve oylamaların gizli yapılmasına yönelik bir önerge verdiler ancak bu önerge kabul edilmedi.

Daha sonra gündemde yer alan "bazı milletvekillerinin yerel yönetim seçimleri öncesinden başlayarak ısrarla sürdürdükleri parti bütünlüğünü zedeleyen, parti çalışmalarına zarar veren, Türkiye’nin gündemini saptıran faaliyetlerinin değerlendirilmesi ve bu konuda kurultay iradesinin açıklanması" maddesinin görüşülmesine geçildi.

Bu madde üzerinde söz almak üzere 60 delegenin başvuru yaptığı öğrenildi. Konuşmaların 10’ar dakika ile sınırlandırıldığı duyuruldu.

CHP’nin eski Genel Sekreteri Adnan Keskin de konuşmasında Baykal’ın "Beni istemeyenler sağ partilere gitsin" sözlerini eleştirerek, "Bu partiden gitmesi gereken bir kişi varsa o da sensin. Ben CHP’li doğdum, CHP’li öleceğim" ifadesini kullandığı öğrenildi.

Bu arada, muhalif milletvekillerinden İstanbul Milletvekili Ahmet Güryüz Ketenci de toplantı devam ederken, gazetecilere otel bahçesinde muhaliflerin kurduğu basın çadırında açıklama yaptı.

Deniz Baykal’ın salondaki konuşmasında kendilerini "Amerikancılıkla" suçladığını öne süren Ketenci, "İçeride de söyledim: Hırs, aklın önüne geçmemeli... Hırs gelir, göz kararır; hırs gider, yüz kızarır. Allah bizi yüz kızartacak işlerden korusun" dedi.

Öte yandan, kurultayın yapıldığı Büyük Anadolu Oteli’ne giden ara yolda şüpheli bir paket bulunduğu ve bölgenin güvenliğini sağlayan jandarmanın paketi uzaklaştırdığı öğrenildi.

BORSA ELEŞTİRİSİ

CHP’nin 12. Olağanüstü Kurultayı’nda Genel Başkan Deniz Baykal’ın bir siyasetçi olarak borsa oynaması eleştiri konusu oldu. Muhalefetin önemli isimlerinden eski Genel Sekreter Ertuğrul Günay, Baykal’ın borsa oynadığına dair belgeleri kürsüden gösterince, Divan Başkanı İsmet Atalay tarafından sözü kesildi.


CHP’nin basına ve izleyicilere kapalı 12. Olağanüstü Kurultayı sert atışmalarla geçiyor. Kurultay gündeminin ’bazı milletvekillerinin yerel yönetim seçimleri öncesinden başlayarak ısrarla sürdürdükleri parti bütünlüğünü zedeleyen, parti çalışmalarına zarar veren, Türkiye’nin gündemini saptıran faaliyetlerinin değerlendirilmesi ve bu konuda kurultay iradesinin açıklanması’ maddesinin geçilmesi üzerinde söz alan muhaliflerden İzmir Milletvekili Hakkı Akalın, Baykal’ın kendilerini suçlamasının tek nedeninin kendilerinin ’partide demokrasiyi istemeleri’ olduğunu savundu.

 Delegelere "Kelle istiyorlar, biz kellemizi ortaya koyduk. Kimseden korkmuyoruz" diye seslenen Akalın, kendilerinin yaptığının tamamen tüzükten kaynaklanan haklarından ileri geldiğini söyledi. ’Ne zamandan beri partide demokrasiyi istemek suç oldu?’ diye soran Akalın, sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi.


Eski Genel Sekreter Ertuğrul Günay ise konuşmasında 3 Kasım seçimlerinde AKP gibi bir partinin CHP’yi geçtiğini, aynı tablonun 28 Mart seçimlerinde de yaşandığını söyledi. Bunun açık bir başarısızlık olduğunu savunan Günay, "Bu, partinin tabandan uzaklaşmasından kaynaklandı. Ama bunun sorumluluğunu üstlenmek yerine bizi suçluyorlar, bizim oy kaybettirdiğimizi iddia ediyorlar. Fatura ödememizi istiyorlar. Ama fatura ödemesi gerekenler biz değil onlar" dedi.

Partinin aleyhine çalışmadığını söyleyen Günay, ailesi üzerine yemin etti. Baykal’ın bir siyasetçi olarak borsa oynamasının yanlış olduğunu dile getiren Günay, bu yöndeki belgeleri delegelere gösterdi. Günay, belgeleri okurken Divan Başkanı İsmet Atalay tarafından 10 dakikalık süreyi aştığı gerekçesiyle sözü kesildi.


Bu arada, Günay’ın konuşması sırasında ilginç bir gelişme yaşandı. Platforma bir kedi çıktı. Görevliler kediyi uzaklaştırmak isteyince Günay, ’Bari hayvan haklarına saygılı olun’ ifedesini kullandı.


Öte yandan otel önünde basına açıklama yapan Bedri Baykam da Baykal’ın yaptığı konuşmadan dolayı çok üzgün olduğunu söyledi. Baykam, "Kendisi sol partilerin buluşması, tek vücut olması gereken bir ortamda ’beni eleştirenler gitsin’ diyerek yeni bir bölünme provakasyonu yapmıştır. ’Muhaliflerin defteri dürülecek’ izlenimi verilmeye çalışılmıştır" diye konuştu.


Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem de gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında kurultayı değerlendirdi. Kurultayın her anlamda seviyeli, düzgün bir ortamda yaşandığını savunan Erdem, kurultayda yapılacak güvenoylamasında bin 293 üye tam sayısının yarısının güven için yeterli olacağını bildirdi. Erdem, bir soru üzerine kurultayda süre kısıtlamasına gidildiğini, bunun daha çok delegenin söz alması için gerçekleştirildiğini savundu.

HASAN ESEN - ANKARA (İHA)
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2004 Cumartesi 18:14:54
Güncelleme :3 Temmuz 2004 Cumartesi 18:34:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?