17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

CHP lideri Baykal: Erdoğan ABD'den taviz vererek döndü

Antalya Büyükşehir ve merkez ilçe belediye başkan adayları ile birlikte partililere hitap eden CHP lideri Deniz Baykal, konuşmasında ağırlıklı olarak Türk dış politikası ile kamu yönetimi reformu yasasına yer verdi. İçinde bulunulan dönemde Türkiye adına çok önemli kararların alındığına işaret eden Baykal, hükümeti eleştirdi. Türkiye'nin temel değerlerinin değiştirilmek istendiğinin altını çizen Baykal, "Cumhuriyetimiz kurulduğundan beri devlet ile din arasında bir altın denge var. Bu süre içinde devlet ile din arasındaki ilişki net bir biçimde ortaya konmuştur. Bununla oynamayın, bunu yapmayın. İslami hukuku dayatmak için uğraşmayın. Bunun sonu sen-ben karmaşasının başlamasına yol açar. Bu ayrışımın ise barış içinde çözülmesi mümkün değildir" diye konuştu.

"TÜRK DIŞ POLİTİKASINDA CİDDİ KIRILMALAR VAR"
Baykal, son dönemde Türk dış politikasında ciddi kırılma ve tehlikeli bir teslimiyetçiliğin ortaya çıktığını öne sürdü. CHP lideri, izlenen dış politikanın kendi amaçlarını gerçekleştirme yönünde değil, birilerine yaranma temelleri üzerine inşa edildiğini ifade etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyareti ile ilgili basında çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Baykal, "Büyük reklam kampanyalarıyla ABD ziyaretinde Türkiye'nin büyük kazançlar elde ettiği şeklinde bir tablo ortaya konmaya çalışılmıştır. Ancak, Kıbrıs konusunda Annan Planı'nda değişiklik yapma girişimleri bizzat ABD'liler tarafından geri çevrildi. Başbakan, 'Kıbrıs'ta toprak verebiliriz' diyerek en son söylemesi gereken sözü daha baştan söyleyerek büyük bir hata yaptı. Kıbrıs konusunda teslimiyetçi bir politika izlenmektedir" diye konuştu.
Irak konusunda ciddi bir ilerlemenin söz konusu olmadığını belirten Baykal, Irak'ta toprak bütünlüğünün korunacağı yönünde ABD garantisinin hiçbirşey ifade etmediğini, önemli olanın sınırlar içinde nasıl bir yönetimin kurulacağı olduğunu söyledi.
Erbil'de yaşanan intihar saldırısının, bu bölgede yeni bir sürecin başladığını gözler önüne serdiğini söyleyen Baykal, "Kürtlerin yoğun olarak bulunduğu bu bölgedeki son olay, Arap halkının intihar saldırısı düzenleme konumuna geldiğini göstermesi bakımından önemlidir. Artık Irak birbirine düşmeye başladı. Biz ise kendimizi bu işlerin dışında tutmalıyız" diye konuştu.
Eve dönüş yasası ile ilgili olarak da Baykal, yasanın pratikte Dağa Dönüş Yasası'na dönüştüğünü ileri sürdü.

"KAMU YÖNETİMİ TASARISINA KİTLESEL MUHALEFET"
AK Parti'nin kamu yönetimi reformu yasa tasarı ile sosyal devlet ve sosyal hizmet kavramlarını ortadan kaldırmayı hedeflediğini söyleyen Baykal, "Bu yasa ile sosyal devlet anlayışı ortadan kalkacak ve kamu yönetimi mahvolacak" dedi. Başbakanlık Müsteşarı'nın MGK toplantısından geri çevrilmesinin bir tesadüf olmadığının altını çizen CHP lideri, "Türkiye'nin temel ilkelerinin değişmesi ve ümmetçi bir temele dayanan siyasal yapıyla yönetilmesi gerektiğini bir yazısında dile getiren ve hala aynı görüşte olduğunu söyleyen bir şahsın, kamu yönetiminin en önemli mevkisinde bulunması kabul edilir bir durum değildir" diye konuştu.
Bayramdan sonra Türkiye'nin ciddi bir tartışma ortamına gireceğinin altını çizen Baykal, kamu yönetimi reformu yasasına karşı ciddi bir hazırlık yaptıklarını ve toplumun geniş kesimleriyle el ele vererek buna çok sert muhalefet edeceklerini söyledi.
Yerel seçimlerin CHP ve AK Parti arasında geçeceğini belirten Baykal, bu seçimlerde bazı partilerin CHP'nin oyunu azaltmaya, bazı partilerin ise AK Parti'nin oylarını artırmaya yönelik çalışacağını ifade etti. Belediye başkan adaylarına destek isteyen Baykal, "Kapalı devre çalışan dönemi kapayacak, hesap veren sorumlu belediyecilik dönemini başlatacağız" diye konuştu.
Baykal'ın konuşması sırasında işsiz olduğunu ileri süren Zeynep Özel isimli bir kadın kürsüye kadar gelip iş istedi. Zeynep Özel, partililer tarafından sakinleştirilerik uzaklaştırıldı.
CAFER ESER/SABRİ ÇAĞLAR - ANTALYA (İHA)
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2004 Pazartesi 16:55:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?