18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

CHP PM'de 1991 tartışması

CHP'li 30 muhalif milletvekilinin olağanüstü kurultay istemesinin ardından ilk kez toplanan Parti Meclisi'nde (PM) '1991 yılı' tartışması yaşadı.
Genel Başkan Deniz Baykal, kendisinin de 1991 yılında Erdal İnönü'ye karşı imza topladığını hatırlatarak, bunu bir hafta içinde gerçekleştirdiğini söyledi. Bu sözleri üzerine PM üyelerinden Semra Aksakal, Baykal'a '1991 yılında size Genel Başkanlık yolunu açan imzaların gerçek mimarları bugün karşınızda, dışarıda. Bunun sebebini sorguladınız mı?' dedi. Muhalif Milletvekillerinden Hasan Aydın da konuşmasında kendilerini disiplinle tehdit eden Baykal'a 'Kimsenin kimseden korkusu yok' diyerek meydan okudu. CHP PM, Genel Merkez'de Genel Başkan Deniz Baykal başkanlığında toplandı. Saat 11.30'da başlayan toplantı yaklaşık 4 saat sürdü. Edinilen bilgilere göre, toplantıda, feshedilen Ordu İl Yönetimi'ne disiplin üyeleri atanırken, Kemal Derviş ve Zeynep Damla Gürel'den boşalan Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyelikleri için seçim yapılmadı. MYK'nın hazırladığı son siyasi ve ekonomik gelişmelere ilişkin raporun ele alındığı toplantıya muhalif milletvekillerinden Feridun Ayvazoğlu, Yakup Kepenek, Kemal Kılıçdaroğlu, Hüseyin Özcan, Berhan Şimşek, Hasan Aydın ve Mehmet Tomambay katıldı. Toplantının açılışında bir konuşma yapan Baykal, kendisini devirmek isteyen muhalif milletvekillerine mesaj gönderdi. Sorunların partinin meşru platformlarında tartışılması gerektiği yönündeki görüşlerini yineleyen Baykal, olağanüstü kurultayı toplamak yönündeki çabaların partiye zarar verdiğini belirterek, milletvekillerinden sorumlu davranmalarını istedi. Geçmişte kendisinin de Erdal İnönü'ye karşı imza topladığını hatırlatan Baykal, "Biz o dönemde bir hafta içinde gerekli olan imzaları topladık. Ortaya böyle bir irade koyduk. Ama seçimlerin üzerinden iki ay geçti. Böyle bir irade konulmadı" dedi. Toplantıya 7 muhalif milletvekili katılmasına karşın sadece İstanbul Milletvekili Hasan Aydın söz aldı. Olağanüstü kurultayın tüzüğün verdiği bir hak olduğu ve bunun 'süs' olsun diye konulmadığını ifade eden Aydın, kendilerini disipline göndermek ile tehdit eden Baykal'a "Kimsenin kimseden korkusu yok. Milletvekili olmuş bir kişinin korkusu ile vicdanı arasında tercih yaparken korkusunu seçmesi mümkün değil" diye seslendi. Aydın'ın ardından konuşan PM üyesi Semra Aksakal da Baykal'ın Erdal İnönü'ye karşı imza toplamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Muhalefeti hafife almakla eleştirdiği Baykal'a seslenen Aksakal, "1991 yılında size Genel Başkanlık yolunu açan imzaların gerçek mimarları bugün karşınızda dışarıda. Bunun sebebini sorguladınız mı? Niçin insanlar belli bir dönem sonra karşınıza geçiyor? Muhalefete saygılı olmanız gerekir" diye konuştu.
Öte yandan, PM Toplantısı'nın ardından muhalif milletvekillerinden Mehmet Tomambay gazetecilere yaptığı açıklamada, olağanüstü kurultay isteyen hiçbir arkadaşının bildiriden imzasını çekmediğini söyledi.
HASAN ESEN - ANKARA (İHA)
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2004 Pazartesi 20:57:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?