19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

CHP Sarıgül'ün üyeliğini askıya alıyor

Yerel seçimlerde Türkiye genelinde rekor düzeyde bir oy oranıyla seçilen Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, partiden uzaklaştırılıyor. Sarıgül’ün CHP üyeliği "hakkındaki yolsuzluk iddiaları" gerekçesiyle askıya alınıyor. Karar bugün Genel Başkan Deniz Baykal başkanlığında yapılacak Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında alınacak.

Şişli’de aldığı yüzde 67.2 oy oranıyla ikinci kez Belediye Başkanı seçilir seçilmez Anadolu turuna çıkan ve CHP liderliğine soyunan Mustafa Sarıgül, CHP yönetimini harekete geçirdi. Parti yönetiminin muhaliflere uyguladığı sert önlemlerden biri de Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’e uygulanacak. CHP’nin MYK toplantısında Mustafa Sarıgül’ün CHP üyeliği askıya alınacak. CHP lideri Deniz Baykal, Sarıgül’ün il il dolaşarak yaptığı mitingleri "magazin" olarak değerlendirmiş, parti kurmayları da "ciddiye almadıkları" yönünde açıklamalarda bulunmuştu. Buna karşın CHP’nin resmi internet sitesinde bir süredir Sarıgül aleyhine çıkan haber ve yorumlara yer verilmeye başlanmıştı.

Doğan ve Çapan gibi...
Sarıgül’ün üyeliğinin askıya alınması, Genel Sekreter Önder Sav’ın Aralık 2000’de yayınladığı genelgeye dayandırılacak. Genelgede, "Yolsuzluk yaptığı ve haksız kazanç elde ettiği, rüşvete veya bu tür işlere bulaşan kişiler ve kuruluşlarla işbirliği içinde olduğu belirlenen her kademedeki CHP üyeleriyle, yerel yönetimlerdeki başkan ve meclis üyelerinin CHP ile ilişkilerini derhal kesmelerini, istifa ederek bulundukları görev yerlerini boşaltmalarına karar verilmiştir" ifadesi yeralmıştı.

Yönetim, 16 Nisan 2001’de de Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan’ın isteğiyle aynı gerekçeyle parti üyeliğini askıya almış, Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan da benzer gerekçelerle partiden ihraç edilmişti.

Hakkındaki iddialar
Mülkiye müfettişlerinin, Şişli Belediyesi’nde yaptıkları incelemeler sonrasında içişleri Bakanlığı’na gönderdiği raporda, Başkan Mustafa Sarıgül ve yardımcıları görevi kötüye kullanmakla suçlanmıştı. İçişleri Bakanlığı müfettişinin raporunda, Şişli Belediyesi yetkililerinin "mafya ile işbirliği yapıp", rüşvet karşılığı, kaçak inşaatlara izin verdiği iddia edilmiş. İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu’nun onay vermesi durumunda Şişli Belediye Başkanı Sarıgül ve bazı üst düzey belediye yetkilileri hakkında, üç ay içinde soruşturma başlatılacağı ifade edilmişti.
vatan gazetesi
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2004 Pazartesi 12:46:29
Güncelleme :30 Ağustos 2004 Pazartesi 14:05:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?