18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

CHP sokağa inecek


AKP'nin, tartışmalı yasalarda ısrar etmesini, devletin kurumlarıyla çatışmasını, anayasaya aykırılığını bile bile IMF yasalarını çıkarmak için antidemokratik içtüzük değişikliği yapmasını protesto eden CHP, muhalefetini meydanlara indirmeye hazırlanıyor.

Hükümetin başta yargı, üniversiteler olmak üzere devlet kurumları ve toplum kesimleriyle ''kavgalı'' bir görüntü çizdiğini dikkate alan CHP, ''yükselen toplumsal muhalefetin sesi'' olmak için harekete geçme kararı aldı. AKP'nin son olarak muhalefetin sesini kısan içtüzük değişikliği yapmasının ''bardağı taşıran son damla'' olduğunu belirten CHP yöneticileri, Baykal'ın önceki günkü halkı ''göreve çağırdığı'' çıkışının altında da bunun yattığına dikkat çektiler.

CHP grubu da dün olağanüstü toplanarak yeni içtüzük hükümlerine göre çıkarılacak yasaların Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmelerine katılmama, komisyonlardaki tasarıları ise ''söz alarak engelleme'' kararı aldı.

CHP'nin bir sonraki stratejisi ise sendikalar ve sivil toplum örgütleri ile işbirliği yaparak muhalefetini sokaklara indirmek olacak. CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç , bundan sonraki tavırlarının sorulması üzerine ''Parlamento tıkanırsa, sesleri kesilirse, CHP sosyolojik kurallar gereği sesini duyuracağı platformlar bulur'' diyerek bunun işaretini verdi. Bunun ''Sine-i millete dönülmesi'' ile sonuçlanıp sonuçlanmayacağı sorusuna Koç, ''O konuda bir şey söylemek şu aşamada mümkün değil. Bekleyelim, görelim gelişmeleri... Yüksek yargının kararını görelim. Gelişebilecek durumlara göre CHP stratejisini saptayacaktır'' dedi. Koç, partisinin olağanüstü toplantısından sonra yaptığı açıklamada da AKP'nin ''tek sesli Meclis'' istediğini belirterek ''Antidemokratik tüzük değişikliğinden sonra CHP olarak muhalefet rolü oynamayacağız'' dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek ise Baykal'ın çağrısının temelinde, AKP'nin Meclis'i ''muhalefete kapatma'' anlayışına tepkinin yattığını söyledi. Baykal'ın açıklamalarının bazı kesimlerince ''darbe çağrısı'' gibi yorumlanmasına da tepki gösteren Özyürek, ''CHP, demokratik kurallar içinde mücadelesini yürütecektir. Sokaklara, meydanlara inecektir. Hele bir darbe çağrısı yapması asla söz konusu olamaz. Darbe her zaman CHP'yi vurmuştur, darbelerden en çok solcular çekmiştir'' dedi.

İçtüzüğe dava
Öte yandan CHP, TBMM İçtüzüğü'nde değişiklik yapılması hakkındaki kararın iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı.
CUMHURİYET
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2005 Cumartesi 13:29:32
Güncelleme :2 Temmuz 2005 Cumartesi 21:06:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?