18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

CHP'de 9'lar'dan yeni hamle

CHP’li 9 milletvekili bir deklarasyonla CHP Genel Başkanı ve parti yönetimini istifaya çağırdı. Bunun gerçekleşmemesi halinde tüzüğün 54. maddesinin işletileceği ve olağanüstü kurultay çağrısı yapılacağı görüşü dile getirildi.

CHP Hatay Milletvekili Züheyir Amber, Adama Milletvekili Atilla Başoğlu, Amasya Milletvekili Mustafa Sayar, Ankara Milletvekili Muzaffer Kurtulmuşoğlu, İzmir Milletvekili Hakkı Akalın, İstanbul Milletvekili Ahmet Güryüz Ketenci, Sivas Milletvekili Nurettin Sözen, Mersin Milletvekili Ersoy Bulut ve Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, parti içi muhalefeti günyüzüne çıkardı. Bugüne kadar parti içinde ve kısmen sessiz kalan muhalif milletvekilleri bir de deklarasyon yayınladı.

61 sayfalık deklarasyonda, Türkiye’nin genel ekonomik ve sosyal yapısı, 1980 yılı sonrasında ortaya çıkan sosyal ve ekonomik krizler, hükümet sıkıntıları ve siyasetteki kirlenme ile kilitlenmeye değinilerek, CHP yönetimi de ağır bir dille eleştirildi. 28 Mart seçimleri sonuçlarından bütün CHP’lilerin ve CHP’yi umut olarak görenlerin üzüntü içinde olduğu belirtilen deklarasyonda, "Türkiye için CHP’nin yeniden umut olabilmesi için, sosyal demokrat CHP’nin 6 oklu tarihsel misyonu, çağdaş açılımlarla zenginleştirilerek yeniden yüceltilmelidir" dediler.

CHP’deki muhalif milletvekillerinin deklarasyonla istedikleri şunlar:

"- Etkin ve verimli çalışma için Parti Meclisi’nin yapısı değiştirilmelidir.
- Partinin demokratik, katılımcı ve çağdaş bir yönetim anlayışına gereksinimi vardır.
- Partiyi artık tek akıl değil, Merkez Yönetim Kurulu, Parti Meclisi ve örgütleriyle birlikte ortak akıl, yeni bir anlayışla yönetmelidir.
- Parti içi demokrasinin gerek anlamıyla uygulanabilmesi için genel merkez ile örgüt arasındaki kollektif bir çaışma gerçekleştirilmelidir.
- Parti içi eleştiriye ve düşünce kanatlarının oluşumuna olanak sağlanmalı.
- Hizipçiliğe yer verilmemeli.
- Partinin milletvekili seçimlerinde bir önceki milletvekili seçimlerinden daha düşük oy alması durumunda geel başkan görevden derhal ayrılmalı.
- Partinin ilke ve ideolojisini benimseyen, partiden edğişik nedenlerle ayrılmış eski partililere ve yeni insanlara üyelik kapıları sonuna kadar açılmalı.
- Demokratik sol ve ve sosyal demokrat solda güçlü, ilkeli bir birliktelik için içtenlikli ve özverili bir siyaset anlayışı sergilenmeli.
- Soldaki parçalanmış yapı düzeltilmeli.
- parti örgüt partisi olmaktan kurtarılmalı.
- Ön seçim uygulanmalı.
- CHP sınıf partisi olmaktan kurtarılmalı.
- Emek örgütleri ve sivil toplum örgütleriyle organik işbirliği gerçekleştirilmeli.
- CHP’nin sağlaşması ve giderek sığlaşması engellenmeli.
- Parti gençleştirilmeli.
- Kadınlara partide aktif görev verilmeli.
- Örgülerin bina sorunu çözülmeli ekonomik açıdan örgütler güçlendirilmeli.
- Olağanüstü kurultay ’güvenoyu’ ve ’seçim’ gündemiyle biran önce toplantıya çağrılmalı.
- Yönetim değişmeli".

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2004 Perşembe 14:10:30
Güncelleme :8 Nisan 2004 Perşembe 14:17:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?