20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

CHP'de Derviş'in 'soykırım' krizi

CHP İstanbul Milletvekili Kemal Derviş ’in, ’’Ermeni soykırımı’’ nı soran yabancı gazeteciye yanıt verirken ’’Ermeni katliamı-kıyımından üzüntü duyuyorum’’ diye konuşması kriz çıkardı.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Bahar Tanrısever'in haberini alıntılayarak aktarıyoruz:


CHP’deki genel başkan yardımcılığı görevinden bir süre önce istifa eden Derviş’in bazı yurtdışı temasları partide sıkıntı yaratmaya devam ediyor. Derviş, daha önce onursal başkanlığını Fethullah Gülen ’in yaptığı Türkiye Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın Washington’da düzenlediği panele katılarak ’’İslam ve sosyal demokrasi’’ konusunda konuşmuştu. Derviş’in, bu toplantıya katılması büyük tepki çekmişti.

Kemal Derviş, bu kez de Fransa’da Le Monde Gazetesi’ne yaptığı açıklamayla gündeme geldi. Derviş, kendisine ’’Ermeni soykırımı (genocide)’’ ile ilgili görüşlerinin sorulması üzerine, ’’Ermeni katliamından-kıyımından (massacre) üzüntü duyuyorum’’ yanıtını verdi. Demeci, CHP’de büyük tepki yaratan Derviş’in, yakın çevresine ’’Kastedildiği gibi bir şey söylemem söz konusu değil. Aynı zamanda Müslüman kıyımından da üzüntü duyduğumu söyledim’’ diye konuştuğu öğrenildi.

CHP yöneticileriyse Derviş’in parti yönetiminde görev almamasına karşın halen CHP üyesi sıfatı taşıdığına işaret ettiler. Derviş’in ’’dikkatli olması’’ gerektiğini vurgulayan yöneticiler, tüm milletvekillerinin yurtdışına çıkarken temasları, katılacakları konferanslar ya da yapacakları açıklamalar konusunda partiye bilgi vermesini istedi.

CUMHURİYET
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2004 Cuma 12:14:05
Güncelleme :22 Ekim 2004 Cuma 12:18:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?