18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

CHP'de Hüsran, Baykal Evinden Çıkmadı

Yerel seçimlerden iktidar partisi AKP zaferle çıkarken, anamuhalefet partisi CHP büyük bir yenilgi aldı. Türkiye genelinde 57 ilde belediye belediye başkanlıklarını kazanan AKP, Diyarbakır'ın yanısıra Çankaya ve Kadıköy'ü kazanma hedefine ulaşamadı. CHP ise beklendiği gibi İzmir'i kazanırken, Antalya, Gaziantep, Kocaeli ve Hatay gibi kalelerini kaybederek büyük şoka girdi. CHP'nin Türkiye düzeyinde il genel meclisi oyları, 3 Kasım seçimlerinde aldığı yüzde 19'un gerisinde kaldı.

YÜZDE 50'Yİ GEÇMEDİ

28 Mart seçimlerinin sonuçlarından AKP açısından tek sürpriz, bu partinin oylarının yüzde 50'nin altında kalması oldu. AKP, İstanbul, Ankara, Adana ve Gaziantep başta olmak üzere 50'nin üzerinde ilin belediye başkanlığını kazandı. AKP, kazanmak için büyük çaba harcadığı Diyarbakır'ı, SHP çatısı altında seçime giren Demokratik Güç Birliği'ne kaptırırken, Çankaya ve Kadıköy'ü de geleneksel biçimde CHP aldı.

BAYKAL EVİNDE KALDI

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise parti genel merkezine geç saatlere kadar gitmedi ve evinde kalmayı tercih etti. CHP Genel Merkezi'nde dün akşam hüsran havası hakimdi. CHP için en büyük sürpriz Celal Doğan'ın Gaziantep'te kaybetmesi oldu. CHP'nin 3 Kasım'da Türkiye genelindeki oy ortalaması yüzde 19 iken, bu seçimde il genel meclisindeki oy oranı yüzde 15.8 düzeyinde kaldı. Bu da CHP'nin yenilgisini pekiştirdi.

DYP-MHP ERİMEDİ

Seçim sonuçları özellikle DYP ve MHP'nin oylarının erimediğini ortaya koydu. İlk sonuçlara göre, DYP ve MHP'nin oyları il genel meclisinde yüzde 10 barajının üzerine çıktı. DEHAP ile güç birliği yapan SHP de il genel meclisinde bu partilere yakın oy alarak öne çıktı. Genç Parti'nin ise oyları büyük ölçüde azaldı. Bu parti il genel meclisinde yüzde 2'ye kadar geriledi.

İŞTE ORANLAR

İl Genel Meclisi seçimlerindeki oy oranları saat 01.00 itibarıyla partilere göre şöyle oldu: AKP 43.4, CHP 15.8, MHP 11.4, DYP 10.8, SHP 4.7, ANAP 2.4, GP 2.2.

AKP yine saat 01.00 itibarıyla 57 kentte belediye başkanlığını kazanırken, CHP 9, DYP 1, MHP 4, DSP 3, SHP 5 ilin belediye başkanlığını aldı.
ANKARA
Yayın Tarihi : 29 Mart 2004 Pazartesi 04:50:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?