20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

CHP'de ihraç kararına isyan

CHP’de yönetime muhalif İktidar Yürüyüşü Hareketi’nde yer alan beş milletvekili, üç milletvekilinin ihracının durdurulmasını, aksi halde kendilerinin de ihraç edilmesini istedi.


CHP’nin İktidar Yürüyüşü Hareketi içinde yer alan beş milletvekili, dün Parti Meclisi (PM) tarafından üç milletvekilinin partiye zarar verdikleri gerekçesiyle tedbirli olarak Yüksek Disiplin Kurulu’na (YDK) sevk edilmesi işleminin derhal durdurulmasını, aksi taktirde kendilerine aynı uygulamanın yapılmasını talep ettiler.



CHP yönetimine muhalif milletvekilleri Hakkı Akalın, Muzaffer Kurtulmuşoğlu, Ersoy Bulut, Züheyir Anber ve Hüseyin Özcan parlamentoda bir basın toplantısı düzenledi.



PARTİDE KIYIM



Arkadaşları adına açıklama yapan Hakkı Akalın, 3 Temmuz’daki olağanüstü kurultayın bir kaç gün öncesinden başlayarak parti içinde kurultay delegelerine yönelik bir kıyım yapıldığını dile getirdi.



Akalın, "kıyım operasyonu" olarak nitelendirdiği bu sürecin dün de 3 milletvekilinin PM tarafından kesin ihraç istemiyle disipline verilmelerinin yeni bir boyut kazandığını söyledi.



Genel merkezin bir süredir uygulamaya koyduğu bu sürecin partiye zarar verdiğini savunan Akalın, disipline verilen üç milletvekilinin tüzüksel bir suç işlemediğini, şu an yönetimde bulunan bazı kişilerin geçmişte kullandığı tüzüksel haklarını kullandıklarını iddia etti.



"İHRAÇ KARARI HUKUKİ DEĞİL, SİYASİ"



Üç milletvekiline yönelik disiplin kararının "hukuki değil siyasi" olduğunu öne süren Akalın, İktidara Yürüyüş Hareketi olarak genel merkezin bir süredir uyguladığı kıyım operasyonunun derhal durdurulmasını ve üç milletvekili ile birlikte ihraç istemiyle disipline verilen kurultay delegelerinin üyelik haklarına yeniden sahip olmalarını istedi. Akalın, aksi taktirde kendilerine aynı uygulamanın yapılmasını talep etti.



"ONLAR SUÇ İŞLEMİŞSE BİZ DE İŞLEDİK"



Muzaffer Kurtulmuşoğlu ise başından beri CHP’nin iktidara gelmesi, daha demokratik bir yapıya kavuşması için çabaladıklarını anlatırken, "Eğer bunları söyleyen üç arkadaşımız suç işlemişse biz de buradaki beş arkadaş olarak aynı suçu işlemişiz demektir" dedi.



YDK’nın kişisel hesaplara alet edilmemesi gerektiğini dile getiren Ersoy Bulut, "YDK bir sınav verecektir. İnanıyorum ki YDK’daki arkadaşlarımız bu sınavı başarıyla verecektir ve YDK’ya olan güvenin devamını sağlayacaklardır" diye konuştu.

3 MİLLETVEKİL YARGIYA GİDİYOR

CHP’de disiplin kuruluna sevk edilen 3 milletvekili haklarını mahkemede arayacak. Muhalif milletvekillerinden Hasan Aydın, yargı sürecinde aklanacaklarını ve arkadaşlarının arasına en kısa zamanda döneceklerini söyledi.


Yüksek Disiplin Kurulu’na ’kesin ihraç istemiyle’ tedbirli olarak sevk edilen İstanbul Milletvekilleri Hasan Aydın, Ahmet Güryüz Ketenci ve Ankara Milletvekili Mehmet Tomanbay Parti Meclisi’nin (PM) önceki gün aldığı karara tepkili. Hasan Aydın, ’tedbirli sevk’ nedeniyle disiplin kurulunun kararı beklenmeden partideki hiçbir faaliyete katılamayacaklarını hatırlatarak, "Önümüzdeki günlerde mahkemeye başvuracağız ve hakkımızdaki tedbir kararını kaldıracağız" dedi.

Parti Meclisi (PM)’nin kararını ’haksız ve duygusal’ olarak değerlendiren Aydın, ihraç edilmeleri durumunda bile "bir CHP’li olarak" hareket edeceklerini kaydetti. Ankara Milletvekili Tomanbay ise 16 yaşından beri CHP’li olduğunu ve ölene kadar CHP’li kalacağını söyledi. Yollarına ’küskünler hareketi’ olarak devam etmeyeceklerini vurgulayan Tomanbay, parti menfaatleri doğrultusunda çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti. İstanbul Milletvekili Ahmet Güryüz Ketenci ise "Şimdilik bu konuyla ilgili konuşmayacağım. Bir iki gün bekleyeceğim, kimlerle yola çıktığımızı tekrar görmek istiyorum. Ondan sonra bu konularda çok konuşacağım" ifadesini kullandı.

ANKARA - İHA
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2004 Perşembe 17:26:31
Güncelleme :29 Temmuz 2004 Perşembe 17:41:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?