17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

CHP'de örgütlerle Genel Merkez karşı karşıya

CHP'nin güçlü olduğu bölgelerde gösterilen adaylar, parti içinde tartışma konusu oldu.
Antalya, Mersin, Ordu, Malatya ve Ankara-Çankaya'da gösterilen adaylara sözkonusu bölgelerdeki örgütler tepki gösterdi. CHP'de adaylar konusundaki ilk rahatsızlık Mersin'de yaşandı. DSP'den büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Macit Özcan'ın partiye katılması ve yeniden aday gösterilmesi il örgütünde rahatsızlığa neden oldu. Genel Merkez'e gelerek Özcan'ın partiye alınmasına tepki gösteren Mersinliler, parti yöneticileri tarafından sakinleştirildi. Partide ikinci rahatsızlık da Ordu'da Sadi Aslantürk'ü aday olarak gösterilmesiyle ortaya çıktı. Ordu il yönetiminin Aslüntürk yerine, Seyit Torun'un aday gösterilmesi teklifi kabul edilmedi. Ardından 300 kişilik bir grupla Ankara'ya gelerek genel merkez önünde eylem yaptı. CHP güçlü olduğu Antalya'da da aday krizi yaşadı. Partili mevcut belediye başkanı Bekir Kumbul yerine eski merkez valisi Ertuğrul Dokuzoğlu'nun büyükşehire aday gösterilmesi, bazı örgüt yöneticilerince tepkiyle karşılandı. İzmir'in Konak ilçesinde Dilara Ersözlü'nün aday gösterilmesi de il başkanı Alaattin Yüksel'i istifa noktasına getirdi. Yüksel, parti yönetiminin çabaları sonucu istifadan vazgeçti. CHP, bir diğer sorunu Malatya il belediye başkan adaylığı konusunda yaşadı. Önce Malatya Milletvekili Mevlüt Aslan'ı aday göstermek isteyen parti, Aslan'ın kabul etmemesi üzerine Cem Kaptan'da karar kıldı. Ancak Malatya il başkanı Celal Berktaş'ın Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen'in telkiniyle aday gösterilen Kaptan'ı istemediklerini belirtti.
Parti, adaylık konusundaki en büyük sorunu ise Ankara'nın Çankaya ilçesinde yaşadı. Son gün belirlenen Çankaya adayı Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında sert tartışmalara neden oldu. Listelerin teslim edildiği dün Çankaya belediye başkanı Haydar Yılmaz'ın taraftarları genel merkez önünde eylem yaparak Önder Sav'ın istifasını istediler. Ayrıca, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Güngör'ün yanısıra iki beldenin daha adayının evrakının İl Seçim Kurulu'na zamanında verilmemesinin asıl sebebinin örgüt tepkisi olduğu, örgütün bu isimleri beğenmediği için bilinçli olarak listeteyi geciktirdiği iddia edildi.

CHP YÖNETİMİ BİNGÖL VE HAKKARİ'DE ADAY BULAMADI
Aday bulma konusunda bazı bölgelerde sıkıntı yaşayan CHP, listelerin verildiği 24 Şubat günü saat 17.00'ye kadar Hakkari ve Bingöl'da aday gösterecek isim belirleyemedi. Adaylarını merkez yoklaması ile belirleme kararı alan parti, bu kararı unutarak, il örgütlerine başvurdu. İki ildeki örgütü arayan CHP yönetimi, bir aday belirlenip il seçim kuruluna teslim edilmesini istedi. Akşam saatlerine doğru Hakkari'de Rahmi Can, Bingöl'de ise Mehmet Evran'ın adı belediye başkan adayı olarak seçim kuruluna iletildi. Bu isimlerden saat 17.00'den sonra haberdar olan CHP yönetimi, basına bu yerlerde aday olmadığını açıklamıştı. CHP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı konusunda da sıkıntı yaşadı. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun kuzeni Kenan Aksu'yu aday gösteren parti, Aksu'nun adaylıktan istifa etmesi üzerine yerine Beşir İpekçi'yi gösterdi. Kenan Aksu'nun ise amcası Abdulkadir Aksu tarafından adaylıktan çekilmesi için ikna edildiği ileri sürüldü. Tekirdağ'da da Güneş Gürseler'i aday gösteren parti, Gürseler'in istifası sonrasında, İlhami Özcan Aygün'ü belediye başkan adayı yaptı.
Öte yandan, dün Genel Merkez tarafından açıklanan listede Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı adayı yoktu. Daha önce ismi açıklanan Haluk Volkan Gencal'la ilgili bir yanlışlık olduğu il örgütünün Gencal'ın ismini İl Seçim Kurulu'na verdiği öğrenildi.
HASAN ESEN - ANKARA (İHA)
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2004 Çarşamba 18:38:29
Güncelleme :25 Şubat 2004 Çarşamba 18:52:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?