19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

CHP'de seçim hesaplaşması küçük kurultayda

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), yerel seçim sonuçlarını değerlendirmek, Kürt ve türban başta olmak üzere gündemdeki sorunlara yönelik politikaları gözden geçirmek ve yeni politikalar belirlemek üzere 7 kişilik bir komisyon oluşturulmasına karar verdi. Olağanüstü Kurultay çağrılarına sahne olan parti, Küçük Kurultayı'nı toplama kararı aldı.
CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), seçim sonuçlarını değerlendirmek için Genel Başkan Deniz Baykal başkanlığında saat 14.45'te Genel Merkez'de toplandı. Basına kapalı olarak gerçekleştiren toplantının 5 saatlik bölümünün ardından Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem, bir açıklama yaptı. Toplantıda, seçim sonuçlarının değerlendirildiğini ve Genel Başkan Baykal'ın dün kamuoyuna açıkladığı görüşler üzerinde MYK üyeleri arasında mutabakat sağlandığını söyleyen Erdem, dışarıda ve içerideki saldırılara, 29 Mart beklentisi içinde olanlara rağmen, CHP'nin aldığı oyun hezimet ve mağlubiyet olarak değerlendirilemeyeceğini ileri sürdü. "Belki başarı değil ama içinden geçtiğimiz koşullar dikkate alındığında, oy oranımızı korumuş olmamız olumlu bir gelişme'' diyen Erdem, toplantıda, tüm MYK üyelerinin de sonuçlara ilişkin görüş birliğinde olduğunu vurguladı.
Toplantıda alınan karar doğrultusunda, 7 MYK üyesinin yanı sıra uzmanlarının da içinde yer alacağı bir komisyon oluşturulduğunu açıklayan Erdem, "Komisyon ile seçim sonuçlarını değerlendireceğiz. Bunun yanı sıra 'Kürt sorunu' da dahil olmak üzere, Türkiye'nin önemli sorunlarını araştıracağız" diye konuştu.
Türban konusunun da ele alınacağını söyleyen Erdem, komisyonda Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Genel Sekreter Yardımcısı Oğuz Oyan ve MYK üyeleri Bülent Tanla, Mustafa Özyürek, Zeynep Damla Gürel, Şerif Ertuğrul ve Ersin Arıoğlu'nun görev alacağını kaydetti.

OLAĞANÜSTÜ KURULTAY YERİNE KÜÇÜK KURULTAY


CHP'nin yeni seçilen 468 belediye başkanının kısa süre içinde Ankara'ya çağrılacağını ve bir toplantı yapılacağını kaydeden Erdem, "CHP Parti Meclisi de seçim sonuçlarını değerlendirmek üzere özel gündemle toplanacak. Tüzük gereği yılda bir kez olması gereken Küçük Kurultayı da toplayacağız" dedi.
Özeleştiri yapmaya hazır olduklarını, hataların, eksikliklerin belirlenmesine ilişkin çaba içinde olduklarını vurgulayan Erdem, daha sonra gazetecilerin sorularını cevapladı. CHP'ye yönelik dış saldırılardan kastının sorulması üzerine Erdem, uluslararası güçlerin, değişik kampanyalar sürdürdüğünü ifade ederek, "Uzun bir süredir CHP'ye 'Muhalefet yapamıyor' eleştirisi yöneltiliyor. CHP bunun tam tersine sorumlu, ciddi, tutarlı ve yapıcı bir muhalefet sergiliyor" şeklinde konuştu.
CHP'nin, Türkiye'nin düşürülemeyen tek kalesi olduğunu savunan Erdem, bütün müdahalelere rağmen ülkenin en güçlü siyasi partisi haline geleceklerini ve bundan kimsenin kuşku duymaması gerektiğini öne sürdü.
Genel Başkan Yardımcısı Kemal Derviş'in, görevinden istifa edeceği yönündeki iddialara da cevap veren Erdem, "Toplantıda bu konu gündeme gelmedi. Derviş de o yönde imada dahi bulunmadı" açıklamasında bulundu.
Parti içinden gelen bazı tepkilerin ve Olağanüstü Kurultay'a yönelik taleplere dair de konuşan Erdem, partiyi daha başarılı görmek isteyenlerin, tepkilerinin doğal karşılanabileceğini ancak bunun ötesinde protestoya yönelik çıkışların CHP'ye yakışmayacağını kaydederek, ''Bunu yapan arkadaşlara 'Bu seçimde gerçekten CHP için çalıştılar mı çalışmadılar mı?' diye sormak gerekir" diye konuştu.
Erdem, Olağanüstü Kurultay'a ilişkin kendilerine resmi ya da gayri resmi bir talebin ulaşmadığını da ifade ederek, sosyal demokrasinin adresinin CHP olduğunun bu seçimde bir kez daha ortaya çıktığını sözlerine ekledi.
MYK toplantısı devam ediyor.

ANKARA - İHA
Yayın Tarihi : 31 Mart 2004 Çarşamba 01:28:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?