19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

CHP'den 184. madde harekatı

CHP Grubu, yeni TCK`nın gecekondularla ilgili af getiren 184`üncü maddesi ile çevrenin kirletilmesiyle ilgili düzenlemelerin yürürlüğünü iki yıl sonraya bırakan 344`üncü maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi`ne başvurdu.

CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, Anayasa Mahkemesi`ne iptal başvurusundan önce Meclis`te bir basın toplantısı düzenleyerek, yeni TCK`yı komisyondan uzlaşma içinde çıkardıklarını ancak sonra hükümet tarafından bu uzlaşmanın Yasa`ya eklenen bazı maddelerle bozulduğunu bildirdi. Topuz, yeni TCK`nın iki maddesinin Anayasa`ya aykırı olduğunu belirtti. Topuz, yeni TCK`nın 184`üncü maddesinde, yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı bina yapmak ve yaptırmanın ve bu inşaatlar için kurulan şantiyelere elektirik, su ve telefon bağlantısı yapılmasına izin vermek suçlarından dolayı dava açılmayacağının, açılan davaların düşeceğinin ve mahkum olunan cezanın bütün sonuçlarıyla ortadan kalkacağının öngörüldüğünü ve bu düzenlemenin de ``af`` niteliğinde olduğunu vurguladı.

Topuz, Anayasa Mahkemesi`nin daha önce aldığı bir karara göre, af içeren düzenlemeler için üye tamsayısının beşte üçünün oyunun aranması gerektiğini belirterek, ``Hukuken ve fiilen af sonucunu doğurmaya elverişli yasaların çıkarılmasında uyulması zorunlu beşte üç kuralına uyulmaması, bu tasarrufun kanun gücünde ve etkisinde olmadığının, yasalaştığı andan itibaren uygulama ve yaptırım gücünün sakatlığının kabulünü zorunlu kıldığından iptali gerekmektedir`` dedi.

Topuz, TCK`nın ``Çevrenin kasten kirletilmesi`` ve ``Çevrenin taksirle kirletilmesi`` ne ilişkin suçlara verilen hürriyeti bağlayıcı cezaların yasanın yayımı tarihinden iki yıl sonra ertelenmesine ilişkin 344`üncü maddesinin de Anayasa`nın 56`ncı maddesiyle düzenlenen ``Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir`` hükmüne aykırı olduğunu bildirdi. Topuz, bu düzenleme ile çevrenin kirlenmesinin önlenmesi konusunda devlete verilen ödevin yerine getirilmemesi ve savsaklanması anlamına geldiğini de söyledi. Topuz, bu düzenlemenin uluslararası anlaşmalara da aykırı olduğunu bildirdi.

Topuz, bu nedenlerle yürütmenin durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi`ne iptal davası açtıklarını açıkladı. Topuz, bu iki düzenlemenin de Anayasa`ya aykırı olduğunu belirterek, AKP hükümetinin tarihte en çok yanlış yasa çıkaran hükümet olduğu görüşünü savundu.

CHP Grup Başkanvekili Topuz, hükümetin yeni zamyapacağı haberlerine de değinerek, ``Böyle Maliye Bakanlığını herkes yapar. Sıkıntıya düştüğün zaman yeni vergiler koy, yeni zamlar yap. Maliye Bakanını görevini daha ciddi yapmaya çağırıyorum. Bir gün zam yaptığın malları satacak insanlar bulamazsın. İnsanların bu kadar cendereye alınmasının ağır faturasını ödemek zordur`` diye konuştu.
ANKA
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2004 Perşembe 15:33:55
Güncelleme :14 Ekim 2004 Perşembe 17:47:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?