18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

CHP’den Anayasa Mahkemesi’ne başvuru

Ankara - CHP, Belediyeler Kanunu ve Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün kapatılmasıyla ilgili kanunun Anayasa’ya aykırı hükümleri olduğu gerekçesiyle, bu kanunların iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı.

CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, dava dilekçelerini Anayasa Mahkemesi Genel Sekreterliği’ne verdikten sonra yaptığı açıklamada, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün kapatılmasına ilişkin kanuna TBMM’de karşı çıktıklarını, ancak uyarılarının dikkate alınmadığını söyledi.

Koç, 5272 sayılı Belediye Kanunu’nun, CHP’nin açtığı dava üzerine şekil yönünden Anayasa aykırı bulunarak iptal edildiği, iptal kararının Resmi Gazete’de yayınlanmasından başlayarak 6 ay sonra yürürlüğe girmesine karar verildiğini anımsattı.

Koç, Belediye Kanunu’nun, hizmetlerin sunumunda Anayasa’ya aykırı olarak merkezi idarenin genel yetkili oluşuna aykırı düzenlemelere yer verdiğini savundu.

5282 sayılı Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün kaldırılması ve bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanun ile de ulusal devlet eliyle havza bazında planlanıp yürütülmesi gereken işlerin "Mahalli ve müşterek nitelikli" işler olarak nitelendirilerek il özel idarelerine, İstanbul ve Kocaeli’nde de büyükşehir belediyelerine devredildiğini anımsatan Koç, bu düzenlemeyle, Anayasa’nın 44 ve 45. maddeleriyle devlet tüzel kişiliğine yüklenen görevlerin devlet tüzel kişiliğinin kapsamının dışına çıkarıldığını kaydetti.

Yasanın devlet memurlarının kadrolarının devri konusunda farklı iki uygulama öngördüğünü ifade eden Koç, Bakanlar Kurulu’na verilen yetkilerin yürütmenin kanuniliği ilkesine aykırı olduğunu, Maliye Bakanlığı’na verilen yetkinin ise yasama organının bütçe yasası bağlamında daha önce tecelli eden iradesine açıkça aykırı düştüğünü öne sürdü.


AA
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2005 Perşembe 13:23:04
Güncelleme :17 Şubat 2005 Perşembe 22:54:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?