17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

CHP'den facia için gensoru

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Sakarya’da meydana gelen tren kazası ile ilgili olarak TBMM’yi ağustos ayı içinde olağanüstü toplantıya çağırma ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım hakkında gensoru önergesi verme kararı aldı.
CHP TBMM Grup Başkanvekili Haluk Koç, olağanüstü toplantı çağrısı ve gensoru önergesine ilişkin imzaların yarın TBMM Başkanlığı’na sunulabileceğini söyledi.
CHP MYK, Genel Başkan Deniz Baykal’ın başkanlığında toplandı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem, toplantı sürerken yaptığı açıklamada, Sakarya’da meydana gelen tren kazası sonrasında Ulaştırma Bakanı Yıldırım’ın istifa etmesini beklediklerini, ancak aradan geçen zamana karşı Bakan’ın istifa etmediği gibi ’’meydan okuduğunu’’ ifade etti.
Kaza ile ilgili sağlıklı bir soruşturma yapılması için Bakan ve diğer sorumluların mutlaka istifa etmesi gerektiğini savunan Erdem, şunları kaydetti:
’’CHP MYK, bu konuyu araştırmak üzere TBMM’yi ağustos ayı içinde olağanüstü toplantıya çağırma kararı aldı. Ulaştırma Bakanı hakkında gensoru önergesi vereceğiz. Hiçbir altyapı hazırlığı yapılmadan hızlı trenin sefere konulması, kelimenin tam anlamı ile bir cinayettir. Bugüne kadar sağduyulu davranarak, bu işin sorumlularının gereğini yapmasını bekledik. Ama bu süre içinde bir genel müdür yardımcısı çıkıp işi Allah’a havale etti, Bakan bırakın istifa etmeyi, bir de meydan okuyor. Bu işle ilgili yapılacak soruşturmadan sağlam bir netice alınması için, Bakan’ın istifa etmesi gerekir.’’

Erdem, TBMM’nin olağanüstü toplanması için CHP’li milletvekillerinin çok büyük bölümünden imza alındığını, eksikliklerin de en kısa sürede tamamlanarak TBMM Başkanlığı’na verileceğini söyledi.
İmzaların verilmesinden sonra TBMM Başkanı’nın meclisi bir hafta içinde toplantıya çağırması gerektiğini ifade eden Erdem, ’’Umarım AKP’li milletvekilleri de bu çağrıya uyar’’ dedi.
Erdem, bir soru üzerine, AK Parti hükümetinden ilk kez bir bakan hakkında gensoru verdiklerini sözlerine ekledi MYK toplantısına katılan CHP TBMM Grup Başkanvekili Haluk Koç da partiden ayrılırken gazetecilerin soruları üzerine, Ulaştırma Bakanı Yıldırım hakkındaki gensoru önergesi ve TBMM’nin olağanüstü toplantıya çağrılmasına ilişkin imzaların yarın TBMM Başkanlığı’na sunulabileceğini söyledi.

OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI

TBMM İçtüzüğü’nün ’’Tatilde veya ara vermede toplantı’’ başlıklı maddesi şöyle:
MADDE 7. - Türkiye Büyük Millet Meclisi, tatil veya ara verme sırasında Cumhurbaşkanı veya Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tarafından toplantıya çağrılması halinde, belirtilen gün ve saatte toplanır.
Cumhurbaşkanı, toplantı çağrısını doğrudan doğruya veya Bakanlar Kurulunun istemi üzerine yapar.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı doğrudan gerek görürse toplantı çağrısına karar verebilir. Üyelerin beşte birinin imzasını taşıyan gerekçeli önergedeki çağrı istemini ise en geç yedi gün içinde yerine getirir.
Bu çağrılarda, toplantı gün ve saatinin ve bu toplantıyı gerektiren konunun belirtilmiş olması şarttır.
Birleşim yeterli çoğunlukla açılabildiği takdirde, Başkan, ilk önce çağrı yazısını okutur ve bu toplantıyı gerektiren konu görüşülür. Konu üzerinde gerekli işlemler tamamlanınca, Türkiye Büyük Millet Meclisi çalışmalarına devama karar vermediği takdirde, tatile veya ara vermeye devam olunur. Yeterli çoğunluk sağlanamazsa çağrı düşer.

ANKARA
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2004 Salı 20:18:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?