18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

CHP’den mükerrer oy suçlaması

Ankara - CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Belediyeler Kanunu’nun dün akşam TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sırasında yapılan oylamalarda, kaç kişinin mükerrer ve sahte oy kullandığını ve bunların kim olduğunu sordu.

Kart, TBMM Başkanı Bülent Arınç tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, aynı tasarının tümü üzerinde yapılan oylamada kimlerin sahte oy kullandığının da açıklanmasını istedi. Atilla Kart, şunları kaydetti:

"Sahte ve mükerrer oy kullandığı açık ve sabit olan milletvekilleri hakkında TBMM İçtüzüğü’nün ilgili hükümleri ve re’sen görülecek diğer hükümleri uygulamak konusunda idari ve yasal süreci başlatacak mısınız?

Mükerrer oy kullanmak suretiyle TBMM’nin kişiliğine saldırıda bulunan ve saygınlığını ihlal eden bu milletvekillerinin isimlerini TBMM Başkanlığı olarak kamuoyuna açıklayacak mısınız?"

Topuz: AKP’lilerin mükerrer oy kullanması rezalet

CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, dün Genel Kurul’da Belediye Yasası görüşmelerinde bazı AKP milletvekillerinin mükerrer oy kullanmasını "rezalet" olarak değerlendirerek, Başkanlık Divanı ve AKP yöneticilerinin sözkonusu milletvekillerini cezalandırmalarını istedi.

Ali Topuz parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, belediye yasası görüşmelerinde yaşanan olayın bir insanlık dramı olduğunu kaydetti. Topuz, yasanın geçici dördüncü maddesinin oylamasında 7, tümü üzerindeki oylamada da 2 AKP milletvekilinin mükerrer oy kullanmasını rezalet olarak nitelendirirken, Başkanlık Divanı ve AKP yöneticilerinin, sözkonusu milletvekillerini cezalandırmalarını beklediğini ifade etti. Topuz, "Biz CHP milletvekilleri olarak bu rezaleti yapanlarla birlikte oturmaktan eza duyuyoruz" dedi.

BAŞKANLIK SİSTEMİ ELEŞTİRİSİ

Topuz, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in açıklamalarıyla gündeme gelen başkanlık sistemi ile ilgili değerlendirmelerde de bulundu. AKP’nin siyasi partilerle, yargıyla, üniversitelerle kavgalı olduğunu, bürokrasiden, askerden, cumhurbaşkanından, işçi ve memur sendikalarından şikayetçi olduğunu dile getiren Topuz, iktidarın Türkiye’de hukuku çiğneyerek, toplumsal ve anayasal mekanizmaların tümünü etkisizleştirerek, yetkilerin tümünü başkanda birleştirmeye çalıştığını savundu. Bunun çağdışı bir anlayış olduğunu kaydeden Topuz, bu anlayışın demokrasiyle de bir ilgisi bulunmadığını söyledi. Topuz, Türkiye’nin rejiminin milli egemenliğe dayandığını da anımsatırken, "Bu egemenliği sembolik hale getirerek, kurumları yok ederek yetkiyi tek elde toplamaya çalışmak Cumhuriyet’i temellerinden kaydırır" dedi.

Topuz, AKP’lilerce başkanlık sistemine örnek olarak ABD’nin verildiğini, başbakan olmadan önce de Erdoğan’ın bunu sık sık dile getirdiğini anımsatarak, "Sayın Erdoğan başkan olmak istiyor, her şeyi kendi yönetmek istiyor. Zaten bugün başbakan olarak da yapmaya çalıştığı o" diye konuştu.


AA - HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2004 Çarşamba 16:30:36
Güncelleme :8 Aralık 2004 Çarşamba 16:44:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?