19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

CHP'li Öymen: Erdoğan çift dil kullanıyor

  Öymen, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, AB Komisyonu İlerleme Raporu'nda Türkiye ile ilgili işkence iddialarına yer verildiğini söyledi. Bu çerçevede İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu'ya işkence iddiaları ile bazı sorular yönelttiğini dile getiren Öymen, Aksu'nun önergesine verdiği cevaba dayanarak şu bilgileri verdi:
"3 Kasım 2002 ile 1 Aralık 2003 tarihleri arasında işkence yapmak iddiası ile ilgili olarak 33 personel hakkında işlem yapıldı. Bunlardan 18'i hakkında takipsizlik kararı verildi, 15'i hakkında ise yapılan adli işlem devam ediyor. Kötü muamele yaptıkları iddiasıyla 221 personel hakkında adli makamlarca işlem yapıldı. Bunlardan 24'ü hakkında beraat, 97'si hakkında takipsizlik, 3'ü hakkında da mahkumiyet kararı verilirken, 97 personel hakkında ise adli işlem devam etmektedir. Bu süre içerisinde sözkonusu iddialarla ilgili olarak görevden uzaklaştırılan veya devlet memurluğu ve meslekten çıkarılan personel bulunmamaktadır".
Öymen, bu tablonun Türkiye aleyhindeki iddiaların geçersiz, suçlamaların yanlış olduğunu gösterdiğini ancak hükümetin raporu objektif bulduğunu hatırlatarak, bu konuda bir çelişki bulunduğunu ifade etti.
Erdoğan'ın ABD gezisini de değerlendiren CHP'li Öymen, gezi kapsamında 8.5 milyar dolarlık kredinin siyasi şartının kaldırılması, Türkmenler meselesi, PKK'nın tasfiyesi, Irak'ın geleceği ile ilgili konularda net sonuçlar alınamadığını söyledi. Kıbrıs konusunda da çelişkili ifadeler bulunduğunu kaydeden Öymen, MGK bildirisi ile Erdoğan'ın BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve ABD Başkanı George Bush ile yaptığı görüşmelerine gönderme yaptı. Öymen, "Acaba çift dil mi kullanılmıştır. Türkiye'de başka, yurtdışında başka dil mi kullanılmıştır?" diye sordu. Öymen, Erdoğan'ın ABD gezisi dönüşünde Meclis'e bilgi vermesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

DEVLET ARIK - ANKARA (İHA)
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2004 Perşembe 15:29:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?