19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

CIA: Saddam Halkbank mudisi değil

Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) raporuna göre, Saddam Hüseyin’e ait olduğu iddia edilen Halk Bankası’ndaki paranın, Irak eski yönetimi ile herhangi bir ilgisi bulunmadığı, Türk firmaları adına bloke edildiği ortaya çıktı.

Söz konusu paranın tamamı, Türk firmalarının savaş öncesinde imzaladıkları ve büyük ölçüde sevkıyatlarını da tamamladıkları kontratlar kapsamında Türk firmaları adına bloke edilmiş.

Paranın, Türk firmalarının Irak’a yapacakları mal ve hizmet ihracatı karşılığında kullanılmak üzere alınan sınırlı miktardaki ham petrol bedeli olduğu da belirlendi.

Irak eski yönetiminin söz konusu para ile bir ilgisinin bulunmadığı, raporda belirtilen bakiye paranın savaş nedeniyle sevkiyatı yapılamamış olan ve önemli bir bölümü de Türk firmalarının depolarında bekleyen malların karşılığı olduğu ortaya çıktı.

Sevkıyatlar başladı

Türk firmaları adına bloke edilen bu paranın karşılığı olan malların sevkiyatlarının nasıl yapılacağı konusunda ise, Irak yönetimiyle 2004 yılının mart ayında yeni bir anlaşma imzalandı. Bu anlaşma çerçevesinde ihracata başlandı ve sevkıyatlar hala sürüyor.

2000 yılından bu yana ihraç edilen mallar Birleşmiş Milletler’in izin verdiği ürünlerle sınırlı tutulmuş ve o dönemde BM’nin ihraç edilmesine izin vermediği malların ticareti yapılmamış.

Petrol satışı

CIA raporunda söz edilen petrol satışına ilişkin kontratlar da, BM Petrol Karşılığı Gıda Programı (986 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı) çerçevesinde imzalanmış.

Satışlar Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı veya Mina al-Bakr (Basra) terminallerinden gerçekleştirilmiş.

Söz konusu kontratlar BM Yaptırımlar Komitesi’nin ve atadığı bağımsız petrol denetçilerinin fiyat denetiminden geçtikten sonra BM Yaptırımlar Komitesi tarafından onaylanarak yürürlüğe girmiş. Satışlardan elde edilen gelirler de BM Irak Özel Hesabı’na aktarılmış ve BM onayıyla kullanılmış.

MİLLİYET DUYURMUŞTU

Mİlliyet Gazetesi'nin bugünkü sayısında, CIA'nin , Saddam’ın Türkiye ile petrol ticaretinden kazandığı 500 milyon doları, Halk Bankası’na yatırdığını tespit ettiği öne sürülmüştü. Haberde, Savaş bittiğinde hesapta 157 milyon dolar kaldığı belirtilmişti.

KENTHABER - AJANSLAR
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2004 Cumartesi 18:35:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?