19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

CIA uçağı Adana'ya indi iddiası

CIA'in terörist olduğundan kuşkulandığı kişileri taşımak ve sorgulamak için kullandığı uçaklardan birinin 2002 yılında Adana'ya indiği iddia edildi.

Uçakta kimlerin olduğu ve Adana'da ne kadar kaldığı ise bilinmiyor.

İddialara göre, Adana’ya inen uçak daha sonra farklı bir kuyruk numarası ile uçmaya başladı.
Yeni kuyruk numarası ile uçan uçağın Adana'dan sonra İtalya’da İmam Ebu Ömer’in kaçırılmasında kullanıldığı öne sürüldü.

İmam Ebu Ömer'in CIA tarafından kaçırıldığı Mısır'da işkence gördüğü iddia ediliyor. Washington bu suçlamaları kabul etmiyor.

Avrupa gündemini uzun süre meşgul eden CIA uçaklarından birinin, daha önce, 2005 yılında, Sabiha Gökçen Havalimanı’na indiği ortaya çıkmıştı.

CIA, El Kaide bağlantılı terör zanlılarını Doğu Avrupa ülkelerindeki askeri üsler işkence yaparak sorgulamak ve gizli uçak seferleriyle ülkeden ülkeye taşımakla suçlanıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Polonya ve Romanya'yı suçluyor. İki ülke iddiaları reddediyor. ABD ise iddiaları ne doğruluyor ne de yalanlıyor.

İddialar 2005 yılı kasım ayında ortaya atıldı

Washington Post gazetesi, geçtiğimiz yıl kasım ayında CIA'in teröre destek verdikleri iddiasıyla yakaladığı kişileri Doğu Avrupa'daki gizli cezaevlerinde sorguladığını duyurmuştu.

CIA'in zanlıları uçakla gizli cezaevlerine götürürken, Avrupa ülkelerinin hava sahasını kullandığı haberleri de tepkilere yol açmıştı. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Terry Davis, üye ülkelerden iddiaların araştırılmasını ve sonuçların şubat ayı sonuna kadar açıklamalarını istemişti.

İddialar bütün Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de de tartışılmıştı. Tartışma, İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı'na inen bir uçağın CIA'e bağlı olduğunun ortaya çıkmasıyla alevlenmişti.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, CIA uçaklarının Avrupa ülkelerinin hava sahasını kullandığı iddialarının ardından, 2 aralık 2005'te yaptığı açıklamada Amerikan İstihbarat Örgütü CIA'e ait uçağın Sabiha Gökçen Havaalanı'na iki kez indiğini doğrulamıştı.
CNN Turk
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2006 Pazar 12:46:23
Güncelleme :26 Şubat 2006 Pazar 12:53:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?