22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

CIA'e inanılmaz suçlama!

11 Eylül'ü araştırmakla komisyon, CIA'i El Kaide üyelerini sorguladığı bantları imha etmekle suçladı.

ABD'de 11 Eylül 2001'de düzenlenen saldırıları soruşturmakla yükümlü 11 Eylül Komisyonu'nun eski üyeleri, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) El Kaide terör örgütü zanlılarının sorgulamaları sırasında çekilen video bantları imha ederek komisyonun çalışmalarını engellediğini ileri sürdü.

New York Times gazetesindeki habere göre, komisyonun eski üyeleri, CIA'den bütün belgelerin kendilerine verilmesini istediklerini, 2003 ve 2004'te de El Kaide zanlılarının sorgulamalarına ilişkin video bantları görmek istediklerine dair birçok kez CIA'ya dilekçeyle başvurduklarını söyledi.

Haberde, CIA'nin kendisinden istenen bütün belgeleri verdiğini belirterek budilekçeleri karşılıksız bıraktığı belirtilirken, komisyonun eski başkanlarından New Jersey'nin eski valisi Cumhuriyetçi Thomas Kean'in, "Bunun yasa dışı olup olmadığını bilmiyorum ama kesin olarak kötü olduğunu biliyorum" dediği ifade edildi.

Demokrat Senatör Lee Hamilton'ın ise "CIA açıkça soruşturmayı engelledi" dediği belirtilen haberde, komisyondan Philip Zelikow'un CIA'nin kayıtları komisyona vermemesinin federal kanunları ihlal edip etmediğinin de soruşturulmasının gerekli olduğuna işaret ettiği kaydedildi.

CIA sözcülerinden Mark Mansfield ise Amerikan istihbaratının soruşturma komisyonuna kayıtları vermeye hazır olduğunu, ancak üyelerin hiçbir zaman açık açık bu kayıtları izlemek talebinde bulunmadığını söyledi.

CIA, terör zanlılarının sorgularına ilişkin görüntülerin 2005'te imha edildiğini açıklamış, bu açıklamayla ABD'de işkence yapıldığı tartışmaları başlamıştı.

AA
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2007 Cumartesi 14:23:45
Güncelleme :22 Aralık 2007 Cumartesi 22:45:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?