17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Çiçek: 84 yılda 43 defa af çıkan bir ülkede cezalar caydırıcı olmaz

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, ülkemizde suçlulara verilen cezaların caydırıcı olmamasının sebebinin 84 yılda 43 defa af çıkarılması olduğunu söyledi.
Balıkesir’de çeşitli temaslarda bulunan Bakan Çiçek, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

Türkiye’de cezaların caydırırı olmamasının sebebinin sık sık af çıkarılması olduğunu ifade eden Çiçek, "84 yılda 43 defa af çıkmıştır. Her 1.5 seneye bir af düşüyor. Bu aflar, cezaların caydırıcılığını ortadan kaldırmıştır. Bu, suç işleyen insanlara da bir anlamda cesaret vermiştir. Biz hükümet olarak kişilerin hukukuna taalluk eden noktada aftan yana değiliz. Af çıkarmayı düşünmüyoruz" dedi.

Rüşvet konusuna da temas eden Çiçek, rüşvette en zor meselenin bunun ispat edilebilmesi olduğunu, bunun ise ancak vatandaşın ihbarıyla gerçekleştirilebileceğini kaydetti. Rüşvet alan memurların bir daha devletin kapısından içeri girememesi gerektiğini savunan Çiçek, "Eğer kamu görevlileri yetkilerini kötüye kullanıyorlar, rüşvete yelteniyorlarsa, ’Canım benim işimi görsün de ne yasarsa yapsın’ demek yerine, vatandaşımız savcılara, emniyete gitmeli. Rüşveti suçüstü yaptırmalı ki böylece başkalarına da ibret olsun. Çünkü rüşvet de bir yolsuzluktur" diye konuştu.

Daha sonra Burhaniye İlçesi’ne geçerek yeni yaptırılan kapalı spor salonunu hizmete açan Çiçek, buradaki konuşmasında gençliğin önemi üzerinde durdu. Anayasa’nın 58. maddesinin doğrudan doğruya gençliğin korunmasıyla alakalı olduğunu hatırlatan Çiçek, şunları söyledi:
"Anayasa’da her maddenin başlığı var. Ancak bizim özellikle önem verdiğimiz iki başlık var. Biri ailenin, diğeri gençliğin korunması. Bu koruma ifadeleri, devlet olarak sizlere verdiğimiz önemi gösteriyor. Ülkemizin nüfusu 70 milyon. 24 yaşın altındaki nüfus genel nüfusun yüzde 60’ıdır. Gençliğine sahip çıkmayan toplumların ne büyük sıkıntılar yaşadıklarını biliyoruz. Gençliğimizin iyi eğitilebilmesi ülke için büyük bir imkandır. Eğer eğitim veremezsek o zaman ülke için büyük bir problem olur. Spor deyip geçmemek lazım. Futbolda dünya üçüncüsü olduk. Biz milyarlarca dolar harcasaydık, Türkiye’yi bu kadar iyi tanıtamazdık. Bu başarıların devamı, bu tür spor tesislerini artırmaktan geçer."
Ardından Gazi İlköğretim Okulu’nun açılışına katılan Çiçek, herkesin yaşadığı ülkede, hatta bölgesinde, sokağında, evinde gördüğü olumsuzların tek sebebinin eğitimsizlik olduğuna işaret etti. Ülkenin düzelmesinin, işlerin iyiye gitmesinin yolunun eğitimden geçtiğini dile getiren Çiçek, çocuklara eğitimin sadece okulda değil, aile yuvasında verilmesi gerektiğini söyledi. En iyi yatırımın insana yapılan yatırım olduğunu anlatan Çiçek, Türkiye’de şu anda 15 milyon öğrenci olduğunu, bu rakamın 191 ülkenin toplam nüfusundan fazla olduğunu sözlerine ekledi.

BALIKESİR-(İHA)
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2004 Cuma 19:30:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?