19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Çiftçiye mazot desteği ödemeleri Nisan'da

 Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, çiftçilere 2003 yılı mazot desteği ödemelerinin geçen yıldan kalan yüzde 50'lik ikinci bölümünün Nisan ayı içinde yapılacağını açıkladı.
Bakan Güçlü, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, ülke genelinde çiftçilere 2003 yılına ait Doğrudan Gelir Desteği (DGD) tutarlarının yarısı olan 1 katrilyon 313.7 trilyon liralık bölümünün ödemesinin tamamlandığını belirterek, Nisan ayında da mazot desteği ödemelerinin ikinci taksidinin ödeneceğini söyledi. Güçlü, DGD'in kalan yüzde 50'sinin ise daha sonra belirlenecek tarihte Devlet Planlama Teşkilatı'nın sosyoekonomik gelişmişlik düzeylerine göre belirlediği yerleşim birimi sıralaması doğrultusunda ödeneceğini kaydetti. Doğrudan gelir desteği (DGD) ödemeleri kapsamındaki çiftçilere kayıtlı tarım arazileri için dekar başına 3 milyon 900 bin lira mazot desteği ödemesi yapılacak. Mazot desteğinden 2002 ve 2003 yıllarında Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) dahil olarak DGD ödemelerine hak kazanan çiftçilerin yararlanacak. Mazot destekleme ödemesi yapılacak arazi büyüklüğü DGD ödemelerinde olduğu gibi 500 dekarı geçmeyecek. Diğer bir deyişle tarım arazilerinin 500 dekarın üzerindeki bölümü için destekleme ödemesinden yararlanılamayacak. Buna göre çiftçi başına mazot desteği en fazla 1 milyar 975 milyon lira olacak. Bir parselin toplam alanı veya bir parsel için başvuruda bulunulan hisse miktarına denk gelen alanın 100 metrekarenin altında olduğu durumlarda bu alanlar için mazot desteği yapılamayacak.
Çiftçilere 2003 yılına ait mazot desteğinin birinci taksidi olarak geçen yıl Mayıs ayında 310 trilyon lira ödenmişti. Bu yıl yapılacak ikinci taksit ödemelerinin de 320 trilyon lira dolayında olacağı belirtiliyor. Mazot destekleme ödemelerinin ilk yarısı 2002 yılında ÇKS'ye dahil olan ve doğrudan gelir desteği alan çiftçilere yapılmıştı. İkinci dilim ise 2003'te ÇKS'ye dahil olarak DGD ödemelerinden yararlanmaya hak kazanan çiftçilere yapılacak. 2002 yılında ÇKS'de bulunmadığı için birinci dilim ödemeden yararlanamayanlar, 2003'te sisteme dahil olurlarsa sadece ikinci dilim ödemeden yararlanabilecekler. Güçlü, DGD ile ilgili bir çerçeve yasa çıkarılması yönündeki çalışmaların da yoğun bir şekilde devam ettiğini ve bu ay içinde tamamlanabileceğini söyledi. Yeni düzenlemede büyük ve orjinal değişiklikler olmayacağını ifade eden Güçlü, "Kavramsal olarak bu yasanın çıkması Türkiye'de bundan sonra politikaların disipline edileceği anlamına geliyor ve destekleme araçlarının ne olacağı ve bununla ilgili tasarrufların nasıl ve hangi yetkililer tarafından verileceği belirlenecek. Dolayısıyla belirsizlik ortadan kalkacak" dedi. Güçlü, bu yasa çıkarılmasa bile 2005 yılından önce desteklemelerin toprak mülkiyeti ve üretimle ilişkilendirilmesi konusunda düzenlemeler yapılacağını kaydetti.
SAFURE CANTÜRK - ANKARA (İHA)
Yayın Tarihi : 15 Mart 2004 Pazartesi 11:18:00
Güncelleme :15 Mart 2004 Pazartesi 13:09:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?