18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Çıkar peşindeki gazeteciler kimler?

Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ’kendisinden çıkar talebinde bulunan gazetecileri’ açıklamasını isteyerek, ’’mesleğimizde bu tür kişiler varsa, onların ayıklanması için Basın Konseyi olarak bize düşenleri yapmaya hazırız’’ dedi.

Ekşi, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Erdoğan’ın AKP Kadınlar Kolu Birinci Olağan Kurultayı’nda bazı gazetecileri ’’hortumları kesildiği için çılgına döndüler’’ diyerek suçladığını, Hürriyet gazetesinin 3 nisan 2005 tarihli sayısında da Fatih Altaylı’nın sorusunu yanıtlarken, ’gazeteci’ sıfatıyla randevu alan bazı kişilerin gizli planlarını ortaya koydukları, kimi zaman yatırım projesi, kimi zaman ihale, kimi zaman da kredi konulu taleplerini dile getirdiklerini söylediğini ifade etti.

Başbakan Erdoğan’ın ’’bunları açıklarsam hepsinin dengeleri bozulur’’ dediğini belirten Ekşi, Erdoğan’ın ’hortumları kesildiği için çılgına dönenler’ açıklaması için yaptıkları çağrıya cevap vermediğini ifade etti.

CHP’den önerge

Bu arada, CHP Yozgat Milletvekili Emin Koç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, ’gazeteci adı altında kendisinden randevu isteyenlerin kim olduğunu’ sordu.

Koç, Başbakan Erdoğan tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede, Erdoğan’ın Kızılcahamam toplantısında,’’benden gazeteci gibi randevu alıp gelen, başka işler için konuşanlar, aracılık yapanlar var. Şikayet edenler bunlar’ diye konuştuğunun basında yer aldığını belirterek, bu gazetecilerin kim olduğunu sordu.

Koç, önergesinde şu soruların da yanıtlanmasını istedi: ’’bu kişiler basın kartı taşıyan gazeteciler mi? Basın kartlı gazeteciler ise hangi medya kuruluşunda çalışıyorlar? Gazeteci gibi randevu alanların sizden ne gibi talepleri oluyor? Sizinle görüşememekten şikayetçi olan kişilerle daha önce görüştünüz mü? Görüştünüz ise kaç defa? Bundan sonra görüşecek misiniz? Şikayetçileri kamuoyuna açıklamayı düşünüyor musunuz, düşünmüyorsanız bunları bir bakıma korumuyor musunuz?’’

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan "kendisinden ihale istediğini" belirttiği gazetecileri açıklamasını istedi.

TGS Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Erdoğan’ın bir söyleşide, "kendisiyle görüşen bazı gazetecilerin ihale istediklerini" belirttiği ve gazetecilerden gelen görüşme taleplerine olumlu yanıt vermeyişini bu nedene bağladığı hatırlatıldı.

Açıklamada, konunun Başbakan ile ’ihaleci gazetecileri’ ilgilendiren kişisel bir nitelik taşımadığı belirtilerek, "Gazetecilik, bir kamusal hizmettir ve demokrasinin düzgün işleyebilmesinde en etkili araçtır. Bu nedenle ihaleci gazetecilerin açıklanması öncelikle kamusal yarar açısından zorunludur" denildi.

"Benzer iddiaların son yıllarda medya içinde de tartışma konusu olduğu ve mesleğin saygınlığını zedelediği" vurgulanan açıklamada, Başbakan’ın söz konusu gazetecileri açıklamasının gazetecilik mesleğinin korunması açısından da önem taşıdığı vurgulandı.

Açıklamada, bu kişilerin açıklanmaması durumunda Başbakan ile görüşme talebinde bulunan tüm mgazetecilerin zan altında bırakılacağı ifade edildi.


AA / CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2005 Pazartesi 18:49:56
Güncelleme :4 Nisan 2005 Pazartesi 18:53:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?