30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Çin: ABD askeri bütçemizi abartıyor

Çin yönetimi, askeri bütçesiyle ilgili eleştirilere sert tepki gösterirken, Çin ile ABD arasında tartışma tırmandı.

Çin'in en büyük gazetesi ve Çin Komünist Partisi Merkez Komitesinin yayın organı Halkın Günlüğündeki yorumda, "ABD'nin Çin'in askeri bütçesiyle ilgili korkuları abarttığı ve böylece Tayvan'a silah satmasına kılıf aradığı" ileri sürüldü.

ABD Savunma Bakanlığı tarafından hafta içinde yayımlanan Çin'in askeri gücüyle ilgili raporda, Çin'in, düşmanlarının uzay teknolojisini vuracak silahlar geliştirdiği ve diğer ülkelerin bilgisayar sistemlerine sızmaya çalıştığı iddia edilmişti.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates de dün yaptığı açıklamada, Çin'in, 2008 askeri bütçesini 2007'ye göre yüzde 17,6 artırarak, 417 milyar 769 milyon yüene (58,76 milyar ABD Doları) çıkarmasındaki gerçek niyeti açık şekilde izah edemediğini savundu.

Şu anda ABD'nin savunma giderlerinin Çin'in resmi verilerinin sekiz katı olmasına rağmen, Batılı uzmanlar Çin'in askeri giderlerinin, açıkladığının üç katı olabileceğini ileri sürüyor.

Çin tarafı, Pentagon'un raporundaki iddialar hakkında "asılsız" suçlamasını yaparken, Halkın Günlüğü gazetesinin yorumunda, rapor için "Çin'in uzay gücünün abartıldığı bir laf kalabalığıdır" denildi.

Washington yönetimi, yılın başlarında Çin ve Rusya'dan gelen uzayda silahlanma yarışının durdurulmasıyla ilgili öneriyi reddetmiş ve geçen ay arızalı bir casus uydusunu füzeyle vurmuştu. Çin de yılın başında bir uydusunu etkisiz hale getirmişti.

Pentagon'un raporunda, Çin ile eyaleti olarak gördüğü Tayvan arasındaki askeri gücün büyümesine dikkat çekildi. Pekin yönetimi, Tayvan'la birleşmeyi sağlamak istediğini ve bu konuda silah kullanmama taahhüdünde bulunmayacağını defalarca açıklamıştı.

Halkın Günlüğündeki yorumda, "Pentagon'un her yıl tekrarladığı basma-kalıp sözlerin asıl amacı, ABD'nin Tayvan'a silah satmaya devam etmesine bahane aramaktan ibarettir" ifadesine yer verildi. Yorumda, Çin'in Kuzey Kore, İran ve Darfur gibi uluslararası krizlerde olumlu katkı yaptığı ve bölgenin istikrarı ve dünya barışı için önemli rol oynadığı kaydedildi.

ABD, 1979'da "tek Çin" ilkesini kabul ederek Tayvan yerine Pekin yönetimiyle diplomatik ilişki kurmuş, ancak Tayvan'la İlişkiler Yasası ile adanın savunmasına yardım taahhüdünde bulunmuştu.

...
Yayın Tarihi : 6 Mart 2008 Perşembe 14:11:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?