20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Çin tek çocuktan vazgeçemiyor

Çin, 1970'lerden beri uyguladığı ve kısa süre önce rafa kaldırılacağı iddia edilen tek çocuk politikasının uzun yıllar daha değişmeyeceğini açıkladı.

Nüfus ve Aile Planlaması Komisyonu Bakanı Zhang Weiqing, tek çocuk politikasının da dahil olduğu aile planlamasının en az 10 yıl daha değişmeyeceğini söyledi.

Çin Günlüğü gazetesine verdiği röportajda Zhang, 20 yıl önce dereceli değişimler neticesinde biçimlenen şu andaki aile planlaması politikasının, ulusal şartlara uyumunun ispatlandığını ve bu yüzden istikrarlı ve dengeli nüfus büyümesinin sağlanması için söz konusu uygulamanın devam etmesi gerektiğini ifade etti. Bakan Zhang, tek çocuk politikasının, aile planlamasının vazgeçilmez bir parçası olduğunu vurguladı.

Çin'in gelecek 10 yıl içinde yeni bir doğum patlaması yaşayacağı ve yaklaşık 200 milyon kişinin doğurma yaşına ulaşacağı belirtildi. Zhang, "Eğer bu durumda tek çocuk politikasından vazgeçersek nüfus büyümesinde dalgalanmalar olur ve toplumda çok ciddi sorunlara neden olur. Ayrıca sosyal ve ekonomik gelişmeye ek baskı oluşturur'' diye konuştu.

ÇİN NÜFUSU YILDA 17 MİLYON ARTIYOR

İstatistiklere göre 1.3 milyarla dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'de nüfus yılda 16-17 milyon artıyor. Nüfusun 2030'lu yıllarda 1.5 milyara ulaşması bekleniyor. Ülkedeki doğum oranı da şu an her bir kadın için 1.8 olarak belirtiliyor.

Tek çocuk politikası nüfusun yüzde 35.9'unu kapsıyor ve bu uygulama genelde büyük ve orta ölçekli şehirlerde yapılıyor.

Ailelerinin tek çocukları evlendiğinde iki çocuk yapma hakkına sahip bulunuyor. Bununla beraber nüfusun yüzde 11'ini oluşturan çoğu azınlık gruplara da 2 yada daha fazla çocuk yapma hakkı veriliyor.

...
Yayın Tarihi : 10 Mart 2008 Pazartesi 17:40:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
KENAN BİRİŞİK IP: 88.239.143.xxx Tarih : 10.03.2008 19:22:55

bazen iyiki çin böyle bir politika uyguluyo diye düşünüyorum.uygulamassa kimse çin in önünü tutamaz.zaten ekonomik olrak iyi yere geldiler.bide nüfus düşünmek bile istemiyorum.