17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Çin Uygur Türklerine baskıyı artırdı

Çin’in son 3 yılda "terörizme karşı mücadele" adı altında on binlerce Uygur Türkünü tutukladığı, camileri ve din okullarını kapattığı, binlerce kişiye hapis cezası verdiği, birçok Uygur Türkünü idam ettiği bildirildi.

Uluslararası Af Örgütü tarafından yayınlanan raporda, Çin’in, Sincan bölgesinden kaçan Uygur Türklerini iade etmeleri için diğer ülkelere yaptığı baskıyı da artırdığı kaydedildi.

Raporda, "Sincan bölgesinde son 3 yılda on binlerce kişinin tutuklandığı, yüzlerce, belki binlerce kişinin suçlandığı ya da mahkum olduğunun bildirildiği, birçok Uygur Türkünün ölüm cezasına çarptırılarak ’ayrılıkçı’ ve ’terörist’ suçlamasıyla idam edildiğine inanıldığı" belirtildi.

"İdam edilenlerin kesin sayısını belirlemenin imkansız olduğuna" dikkat çekilen raporda, "Çin hükümetinin asla şiddeti önermeyen kişileri düşünce suçlusu olarak tutuklamaya devam ettiği, bunun Çin’in Sincan bölgesinde uyguladığı baskı politikasının, şiddet eylemleri ve ’terörizmle’ mücadele boyutlarını çok aştığını gösterdiği" kaydedildi.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2004 Perşembe 12:26:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?