17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Çince ve Rusca bilenler haydi Milli Eğitim'e

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ilköğretim okulları ve liselerde Rusça ve Çince dersi okutulmasına karar verdi. Geçen hafta yürürlüğe giren karara göre, Türkiye'nin bulunduğu bölgedeki ekonomik ağırlığı giderek artan Rusya ve Çin'in resmi dilleri ders olarak okutulacak.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, önceki gün yaptığı açıklamada, pilot bölge olarak güneydeki 10 ticaret ve turizm meslek lisesinde Rusça öğretimine başlandığını söyledi. Çelik, "Türkiye'ye gelen turistler arasında ilk sırada Almanlar, ikinci sırada Ruslar var. Bu nedenle ihtiyaca göre yabancı dili çeşitlendiriyoruz" dedi.

'Sözleşmeli personel alırız'
Kararın yürürlüğe girmesi ve Çelik'in, "Okutmaya başladık" açıklamasına rağmen, MEB'in söz konusu iki dili bilen öğretmen kadrosunun olmadığı ortaya çıktı. MEB Personel Genel Müdürü Remzi Kaya, bu yıl sözleşmeli kadroyla göreve başlayacak İngilizce ve bilgisayar öğretmenlerini hatırlatarak, "İstek olursa bu iki dili bilen personel sözleşmeli olarak alınır. Mevzuat buna uygun" dedi.

Selçuk: Ancak 2005'te
Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Selçuk da Rusça ve Çinçe derslerinin bu yıl okutulmasının söz konusu olmadığını açıkladı. Turizm bölgelerinde Rus turistlerin çoğalması üzerine meslek liseleri için böyle bir karar çıkarıldığını belirten Selçuk, uygulamanın 2005'te ve pilot
okullarda başlayabileceğini söyledi.
Rusça öğretimine, Trabzon, İstanbul, Ankara ve Antalya'da bulunan turizm meslek okullarında başlanması planlanıyor. Kararın ilk başta sadece Rusçayı kapsadığını belirten Selçuk, ancak ekonomik gelişmeleri dikkate alarak bakanlığın karara Çince'yi de eklediğini ifade etti.
1970'lerde MEB aynı uygulamayı Almanca için denemişti. Türklerin yoğun iş göçü nedeniyle Almanya ile ilişki artınca Almanca dersi konmuştu. Ancak İngilizceye olan eğilim nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

RADİKAL GAZETESİ
Yayın Tarihi : 4 Mart 2004 Perşembe 03:35:30
Güncelleme :5 Mart 2004 Cuma 19:05:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?