31
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Çin’de ikinci kurbağa paniği

Binlerce kurbağanın depremin merkez üssü yakınlarındaki bir şehirden kaçışına tanık olan, 2 gün sonra da büyük depremi yaşayan Çin halkı yine korkuyor. Çünkü önceki gün bir kurbağa göçü daha yaşandı

Çin’in Sezuan eyaletinde 12 Mayıs’ta meydana gelen 8.0 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 40 bine dayanırken, depremde az hasar gören Zunyi kentinde pazartesi günü kurbağaların toplu halde göç edişine tanık olan halk paniğe kapıldı. Halk geceyi parklarda, çadırlarda geçirdi.
Kent sakinleri, bu ay içinde bir kurbağa göçüne daha tanık oldu ve bu olayın ardından deprem meydana geldi. 12 Mayıs depreminden önce kurbağaların anlaşılamayan bir nedenle göç ettiği haberleri medyada da geniş yer buldu. Ancak doğal hayat uzmanları, kurbağaların çiftleşme mevsimi olduğunu, bu yüzden toplu halde hareket edebileceklerini açıkladı.
Bu arada Sezuan eyaleti yetkilileri depremdeki ölü sayısını 39 bin 577, yaralı sayısını ise 236 bin 359 olarak açıkladı. Daha önce defalarca ölü sayısının 50 bini geçebileceği endişesini dile getiren yetkililer, önceki gün 32 bin 361 kişinin kayıp olduğunu açıklamıştı.
Öte yandan, depremden sağ kurtulan binlerce kişi, hükümetin güçlü artçı sarsıntılar olabileceği uyarısı üzerine geceyi arabalarda veya açıkta uyuyarak geçirdi. Deprem bölgesine yakın olan Mianyang’da ise bir hastane, tren istasyonu dışındaki meydana battaniye ve çadır temin ederek hastalarını buraya topladı.
Depremin ardından sadece ulusal liderlerin ölümünde ilan edilen 3 günlük yas döneminde ise bayraklar yarıya indirildi ve eğlence programları kaldırıldı. Olimpiyat meşalesi koşusu da askıya alındı.

Enkazdan hâlâ mucizeler çıkıyor
Diğer yandan kurtarma görevlileri, depremin üzerinden uzun bir süre geçmesine karşın 2 kişiyi daha enkaz altından sağ çıkarmayı başardı. 31 yaşındaki Ma Yuanjiang, geçen haftaki depremde yerle bir olan, depremin merkez üssüne yakın konumdaki bir elektrik santralinin enkazı altından sağ olarak kurtarıldı. Santralde yönetici olarak çalışan Ma’nın 30 saat süren kurtarma çabalarından sonra konuşabildiği ve az da olsa yemek yemeye başladığı belirtildi. Depremden bir hafta sonra kurtarılan ikinci kişi ise madenci Peng Guohua oldu. Kurtarılmadan önce enkaz altında 170 saat kalan Peng Guohua’nın durumunun iyi olduğu kaydedildi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2008 Çarşamba 08:16:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?