18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Çin’de maden kazası: 203 ölü

Çin’de meydana gelen son yılların en büyük maden kazasında iki yüzü aşkın kişi öldü.

Çin Haber Ajansı Şinhua, ülkenin kuzeydoğusundaki Liaoning eyaletinde bulunan Fuşin kentindeki bir kömür madeninde bir patlama meydana geldiğini duyurdu.

Patlamanın kısa süre öncesinde, bölgede bir deprem meydana geldiği bildiriliyor.

Ajansa göre, olayda 22 madenci yaralandı. En az 13 kişinin de göçük ardından, mahsur kaldığı düşünülüyor.

Devlet Başkanı Hu Jintao ve Başbakan Wen Jiabao, yetkilililerden bu kişilerin kurtarılması için gereken tüm adımları atmalarını istedi.

Kurtarma çalışmaları patlamanın ardından derhal başlatıldı.

Sunciavan madeninde 242 metre derinlikte yaşanan patlamanın nedenini belirlemek için bir de soruşturma açıldı.

Maden kazalarının yüzde 80’i Çin’de

Son olay, geçen Kasım ayında Şaanhi eyaletinde meydana gelen ve 166 kişinin öldüğü kazadan bu yana en büyük kayıplı maden kazası.

Çin’de bulunan çok sayıda madenin güvenlik sicili oldukça bozuk. Dünya kömürünün yüzde 35’ini üreten Çin’de, dünya genelindeki maden kazalarının yüzde 80’i yaşanıyor.

Resmi rakamlara göre, 2004 yılı içinde ülkedeki madenlerde meydana gelen patlama, sel, yangın ve göçüklerde beş bini aşkın kişi hayatını kaybetti.

Çin’de işletilen madenler ikiye ayrılıyor. Büyük devlet denetimindeki madenler- ki bunların genelde daha güvenli olduğu düşünülüyor; küçük özel işletmeler.

Muhabirlerimiz enerji sıkıntıları nedeniyle bazı işletmecilerin maliyetten kesmeye çalıştığına, bunun da güvenliğe yansıdığına dikkat çekiyor.


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2005 Salı 09:52:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?