18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Çizgi filmlerde 'cihad' propagandası yapılıyor

Milliyet gazetesinin haberine göre, Çocukça dergisinin Kültür Bakanlığı’nın izniyle dağıttığı çizgi filmlerde, Kalaşnikof silahlar ve bombalar eşliğinde ’cihat propagandası’ yapılıyor.

İslami yayıncılık yapan Atak Organizasyon’un satışa sunduğu ’Çocukça dergisi’nin promosyon olarak verdiği çizgi filmlerden ’cihat’ mesajı çıktı.

"Şehitler Cennete Gider" isimli setin tanıtımı, "uğrunda canımızı vereceğimiz bazı değerler vardır" ifadesiyle yapılıyor. Çizgi filmler, Kalaşkinof, tank, bomba, türbanlı küçük kız çocukları görüntüleri eşliğinde, Şehit Mutahhari, Şehit Himmet, Şehit Beheşti, Şehit Çemran ismindeki kişilerin hayatı ve Allah yolunda ölüm anlatılıyor.

Okul çıkışlarında çocukları eğiten sakallı militan karakterler, ’İslam şehitlerinin bir eline silah, diğer eline kitap aldığını’ söylüyor.

Beş VCD’lik setin fiyatı 12 milyon lira ve Çocukça dergisinin son iki sayısı promosyon olarak veriliyor. Bir başka yöntem de dergiyle birlikte her ay bir VCD’nin promosyon olarak verilmesi. VCD’lerde, "bu VCD’nin izinsiz olarak çoğaltılması kul hakkını ihlaldir" deniliyor.

Namaz kılmayana uyarı

Setin ilk bölümü, 10 yaşlarındaki Tahir’in babası tarafından camiye götürülmesiyle başlıyor. Tahir’in beş yaşlarındaki kız kardeşi türbanlı, annesi ise çarşaflı. Tahir, oyuna dalıp, bir namaz vaktinde camiye gitmeyince babası tarafından uyarılıyor.

Din için bir eline silah

Setin en çarpıcı hikâyesi, Şehit Himmet’in hayatını anlatan bölüm. İslamcı militanların fotoğrafları, Arapça pankartlar altında geçen çizgi filmde, Şehit Himmet, çocuklara "o, çok büyük bir insandı. Din için gerektiğinde bir eline silah, diğer eline kitap aldı" diye anlatılıyor.

Himmet, askerde komutanı tarafından "proje ürettiği gerekçesiyle" hücreye gönderiliyor ve cezasını tespih çekerek bitiriyor. Askerlikten sonra öğretmen olan Himmet, militan oluyor; eylemlere katılıyor, askerlerle savaşıyor. Filmin sonunda Himmet şehit oluyor.

Atak Organizasyon Müdürü Hüseyin Akçalı, 2003 İran yapımı filmleri bir aracının getirdiğini belirterek, "tercümesini yaptırıp, geçtiğimiz ay satışa sunduk. Onun dışında bir şey bilmiyorum" dedi.

"İslam, ’silah tut’ demez"

Prof. Dr. Süleyman Ateş, adı geçen şehitleri hayatında ilk kez duyduğunu kaydederek, "düşüncelerini yaymak için isim de uydururlar. İslamiyet, din için eline silah alması gerektiğini söylemez" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Sinema Genel Müdürlüğü yetkilileri, üç kişiden oluşan Alt Komisyon’un filmi incelediğini ve bandrol verilmesinde sakınca görmediğini söyledi.
milliyet gazetesi
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2004 Cuma 12:09:24
Güncelleme :10 Eylül 2004 Cuma 14:33:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Yusuf safi IP: 213.100.246.xxx Tarih : 15.04.2005 16:36:09
Salam aleikom... Islamda Cihad va sehitlik var.. Ama couklara namazi ögretin evdeki terbiyeyi okulda..arkadaslarina..Sonra 15-16 yasindayken ozaman Cihadi konusun ögretin...Insallah Allahin istedise sehid olurlar insallah hepimiz sehid oluruz...ondan daha iyi ne var ? Allah insallah sizinle olur..Dinizi unutmayin... Salam