19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Clinton'un hedefi BM Genel Sekreterliği

ABD’nin eski başkanlarından Bill Clinton’ın görev süresi 2006 yılı başında sona erecek Kofi Annan’dan sonra Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri olmayı arzuladığı bildirildi.

Geçen ay kalbinden by-pass ameliyatı geçiren ve halen evinde istirahat eden 56 yaşındaki Clinton’ın bu göreve talip olduğunu yakın çevresine ifade ettiği, Birleşmiş Milletler koridorlarında da konunun tartışılmaya başlandığı ileri sürülüyor.

ABD’nin en eski haber ajanslarından olan United Press International’ın (UPI) kıdemli muhabirlerinden Roland Flamini imzasını taşıyan ve gazetelerde de yer verilen haberine göre, Clinton’ın BM Genel Sekreterliği görevine Washington’daki birçok ülkenin diplomatları da sıcak baktıklarını söylediler.

Yabancı diplomatlar arasında Clinton’ın Birleşmiş Milletler’in son yıllarda kaybettiği prestiji tekrar kazandırabileceği görüşü de hakim.

Siyasi gözlemciler Clinton’ın diğer ülkelerden olduğu gibi, hatta daha fazla, Washington’dan destek bulması gerektiğini belirtiyorlar. Ancak 2 Kasım’daki seçimden kim çıkarsa çıksın, her iki olası senaryoda da Bill Clinton aradığı desteği bulmakta zorlanabilir gibi gözüküyor.

Eğer Bush hükümeti tekrar seçilirse Clinton’ın adaylığına destek vermeyeceği ortada. Zira Cumhuriyetçi Parti, BM içinde Demokrat Partili eski bir başkanla karşı karşıya gelmekten kaçınacaktır.

Senatör Kerry’nin başkan seçilmesi durumundaysa, eski başkanın uluslararası arenada kendisinden daha öne çıkması ihtimaliyle bu adaylığa çok sıcak bakmayacağı ancak karşı da çıkmayacağı zannediliyor.

Çin’in Tayvan Dışişileri Bakanı Surakiart Sathirathai’nin adaylığı için kapalı kapılar ardından bastırdığı belirtiliyor. Ancak siyasi gözlemciler Clinton’ın aday olması durumunda Çin’in buna destek vereceğini tahmin ediyor.

Butros Butros Gali gibi Ortadoğulu ve Kofi Annan gibi Afrikalı BM genel sekreterlerinden sonra, sıranın Asyalı bir genel sekretere gelmesinin uygun olduğu söyleniyor. Bugüne kadar hiçbir Amerikalı BM genel sekreteri olmadı. Ancak ABD, hem New York’taki BM binasına ev sahipliği yapıyor, hem de BM bütçesinin en büyük destekçisi.

BM’yi eleştirenlerin, bu örgütün karar mekanizmasında yeterli gücü olmadığını söylediği belirtilirken, Clinton’ın bu imajı değiştirebileceği ifade ediliyor.

Geçtiğimiz ay bypass ameliyatı geçiren Bill Clinton, seçimlere günler kala sınırlı olarak da olsa yine Kerry kampanyasında aktif rol almaya başlayacağını da duyurdu.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2004 Cuma 11:46:35
Güncelleme :22 Ekim 2004 Cuma 12:44:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?