17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Çocuk yurdunda işkence

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Sosyal Hizmetler Alt Komsiyonu üyesi milletvekilleri Gürsoy Erol (AKP-İstanbul), Özlem Çerçioğlu (CHP-Aydın), Ahmet Yılmazkaya (CHP-Gaziantep) ve Orhan Erdem (AKP-Konya) bugün TBMM'de bir basın toplantısı düzenlediler.
AKP'li Gürsoy Erol, yaptığı açkılamada dün Ankara'ya 10-15 kilometre uzaklıkta bulunan Saray Rehabilitasyon Merkezi'ne 'habersiz' baskın niteliğinde bir incelemede bulunduklarını söyledi. Erol, 696 bakıma muhtaç, hem bedensel hem de zihin özürlü çocuğun bulunduğu merkezde özellikle ağır zihinsel özürlü çoçukların yataklara bağlanmış olduklarını gördüklerini ifade etti. Üç çocuğun merkezden kaçmaya teşebbüs ettikleri için hiçbir eşyanın bulunmadığı, soğuk, hücreye benzer bir odada tutulduklarını ifade eden Erol, çocuklarla görüştüklerinde dünden bu yana bu odada tutulduklarını, ancak idarenin ise bu çocukların bikaç saat önce buraya konulduklarını açıkladıklarını belirtti.
Yine idarenin yataklara bağlı ağır özürlü çocuklarla ilgili kendilerine zarar verdikleri gerekçesiyle bağlandıklarını açıkladığını ifade eden Erol, rehabilitasyon merkezinde hem fiziki hem de maddi imkansızlığın hizmeti daha sınırlı hale getirdiğini gördüklerine dikkat çekti ve eleman yetersizliği bulunduğunu kaydetti. Erol, rehabilitasyon merkezi müdürünün de yeni atandığına işaret ederek, bu şekildeki bir durumdan dolayı sadece yönetimin sorumlu tutulamayacağını kaydetti. Yetkili bakanı aradıklarını bildiren Erol, bakanın gerekli her şeyin yapılması için bizzat ilgileneceğini söylediğini de ifade etti.
CHP'li Çerçioğlu ise Saray Rehabilitasyon Merkezi'nde manevi işkence de dahil, gördükleri manzaranının çok vahim olduğunu söyledi. Çocukların sağlık durumunun ve özellikle ağız sağlıklarının son derece yetersiz olduğunu belirten Çerçioğlu, "Gördüğümüz ve karşı karşıya kaldığımız manzara içler ürperticidir" dedi.
AKP'li Orhan Erdem ise açıklamalarında, sorunun sadece Saray Rehabilitasyon Merkezi ile ilgili olmadığının altını çizerek, olaya Türkiye genelinde daha geniş bir perspektiften bakarak adım atılması gerektiğini vurguladı.
ALİ ULURASBA-ANKARA (İHA)
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2004 Cuma 16:02:51
Güncelleme :23 Ocak 2004 Cuma 16:19:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?