19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Çocuklarda bahar alerjisine dikkat!

Özellikle bahar aylarında çiçeklerin açması ile gözle gözükmeyen çiçek tozlarının (polen) solunum yoluyla genellikle, deride döküntü, aksırık, öksürük, burun akıntısı, gözlerde akıntı gibi belirtilerle görülen hastalıklara neden oluyor.

Bu konuda bir açıklama yapan Kahramanmaraş Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Karslıoğlu, bahar aylarında özellikle çocukların alerjik hastalıklara yakalanma olasılığının yüksek olduğunu söyledi.

Karslıoğlu, çocuk hastalıklarının mevsimsel olduğunu özellikle ilkbaharda çocukların alerjik hastalıklara daha sık yakalanmasının, çiçek tozları (polen) ile hava ve topraktaki tozlardaki yoğunluktan kaynaklandığını ifade etti. Çocuklarda görülen hastalıkların mevsimsel etkiler nedeniyle farklılıklar ve yoğunlaşmalar gösterdiğine dikkat çeken Dr. Karslıoğlu, "Her mevsimde, bazı hastalıklarda artışlar gözlendiğine tanık oluruz. Sonbaharda sarılık hastalığı, yaz aylarında ishal hastalığı, ilkbahar aylarında ise ani hava değişimi ile alerjik hastalıklarda artış olur. Bu mevsimde son bir ay içerisinde hastanemize gelen alerjik hastalıklarda önemli artışlar var" dedi.

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Karslıoğlu, özellikle bahar aylarında çiçeklerin açması ile gözle gözükmeyen çiçek tozlarının (polen) solunum yoluyla genellikle, deride döküntü, aksırık, öksürük, burun akıntısı, gözlerde akıntı gibi belirtilerle görülen hastalıklara neden olduğunu kaydetti. Karsıloğlu, "İlkbahar aylarında bitkiler ve ağaçlar çiçek açar. Bu çiçeklerin tozları, rüzgarla birlikte havaya dağılır ve solunum yolu ile insan vücuduna girer ve hastalığı neden olur. Özellikle, bu mevsimde, toprağın da kurumaya başlaması ile birlikte havadaki tozlanma oranı artıyor. O halde, çocukların özellikle bitkilerin yoğun olarak bulunduğu açık alanlardan uzak tutulması gerekir" diye konuştu.

Çocukları alerjik hastalıklardan korumak için öncelikle çocukların polenlerden ve tozlu ortamlardan uzak tutulması gerektiğini vurgulayan Dr. Karslıoğlu, "Çocuğunuzun yattığı odadan halıyı kaldırın, halının içinde gizli tozlar bulunmakta. Evi süpürürken elektrikli süpürge kullanılmalı asla el süpürgesi kullanılmamalı. İnek sütü, çilek, kuru yemişler, boyalı meşrubatlar, asetil salistik asit türündeki ağrı kesiciler alerjik hastalıklara davet çıkarmakta. Bu hastalıklardan korunmak için doktor kontrolünde tedavi edici ilaçlar ve koruyucu ilaçlar kullanılabilir" diyerek çocukların bulunduğu odaların sık sık havalandırılması ve güneş almasının sağlanması gerektiğini ifade etti.

KAHRAMANMARAŞ-(İHA)
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2004 Cumartesi 17:26:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?