18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Çöplere AB standardı geliyor

Öncelikli olarak büyükşehirlerde başlayacak uygulamayla plastik, metal ve cam atıklar ayrı poşetlerde toplanacak. Yönetmeliğe uymayanlar 600 milyon ile 6 milyar lira arasında değişen para cezalarına çarptırılacak.

Ocak 2005’ten itibaren çöplerini, Avrupa Birliği standartlarına göre ayırmayanlar, 600 milyon ila 6 milyar lira arasında değişen para cezası ödemek zorunda kalacak.

Avrupa Birliği’ne uyum yasaları çerçevesinde yürürlüğe girecek ambalaj ve ambalaj atıkları yönetmeliğine göre tüketiciler, ambalaj atıklarını ayrı biriktirmekle yükümlü.

Yeni düzenlemeye göre, belediyelerin özellikle de apartman yöneticilerinin önemli yükümlülükleri bulunuyor. Eğer apartman yöneticileri, çöplerin ayrıştırılmadan atılmasına izin verirse, belediyenin şikayetiyle apartman sakinlerine ceza gelebilecek. Uygulama önce büyük şehirlerde başlayacak, pilot bölgeler seçilecek ve tüketicilere 1 aylık eğitimler verilecek.
 

Yeni düzenleme, atık üreten işletmelere de yükümlülük getiriyor. İşletmeler tasarım ve üretimlerini, en ez atık üretecek şekilde yapmak ve geri kazanım sistemlerini kurmak zorunda. Aksi takdirde firmalara rekabet gücünü zayıflatabilecek cezalar uygulanacak.

cnn türk
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2004 Perşembe 10:07:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?