23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Çözümü bulunamayan soruyu çözdü

İzmir'li matematik öğretmeni, 200 yıl önce hazırlanan bir geometri sorusunu 7 yıl uğraştıktan sonra çözdü.

Fakat bulduğu çözümün doğruluğunu onaylayacak bir merci bulamadı.
     
     36 yıllık matematik öğretmeni olan Mustafa Töngemen (56), 1993 yılında Matematik Dünyası adlı dergide gördüğü Kuzey İtalya Ferrara Üniversitesi'nde fizik profesörü olarak çalışırken 1803 yılında Gianfrancesco Malfatti tarafından hazırlanan fakat bugüne kadar çözülemeyen geometri sorusu ile ilgilenmeye başladı. Evli ve iki çocuk babası olan Töngemen, sadece pergel ve cetvel kullarak çizilebilirliği ispatlanan Malfatti çemberleri adlı soruyu çözebilmek için 1996 yılında çalışmalara başladı. 7 yıl boyunca soruyu çözebilmek için uğraşan ve binlerce şekil çizen Töngemen, 2,5 ay önce çözüme ulaştı.
     
     Cumhurbaşkanlığına yazı yazdı
     
     Bulduğu çözümün doğruluğunu onaylatmak için hemen bazı üniversiteler ile temaslara geçen fakat bir türlü gerekli yardımı göremediğini belirten Töngemen, Cumhurbaşkanlığına bir yazı göndererek durumu bildirdi. Bu sırada Töngemen'in, elektrik ve elektronik mühendisi olan oğlu, internet yolu ile çözümleri yurt dışında bazı ünversitelere ve matematik uzmanlarına gönderdi. Kısa bir süre sonra Cumhurbaşkanlığınca bu konu ile ilgili Tübitak'ın görevlendirildiğine dair bir yazı alan Töngemen, hiçbir yetkilinin henüz kendisiyle temasa geçmediğini belirtti.
     
     Adının önünde profesör yazmadığı, sadece matematik öğretmeni yazdığı için kimsenin bu konu ile ilgilenmediğini söyleyen Töngemer, "Florida Atlanta Üniversitesi Matematik Bölümü'ndeki bir profesörden yazı aldım. Fakat bu ilgiyi Türkiye'deki yetkililerden beklerdim" diye konuştu.

Tarsus Haber Ajansı-www.TarsusHaber.Com
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2003 Pazartesi 10:20:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?