19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Çubukçu: Şiddet aile içi ve mahrem

nimet çubukçuDevlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun, kadın konukevlerine yönelik verdiği istatistiklere göre, konukevine gelen kadınların yüzde 61'i fiziksel, yüzde 24'ü cinsel, yüzde 11'i duygusal, yüzde 4'ü ekonomik istismara uğradı.

Bakan Çubukçu, CHP milletvekilleri Gökhan Durgun ve Ordu Milletvekili Sami Tandoğdu'nun soru önergesine yazılı yanıt verdi.

Yanıtta, şubat 2006 sonu itibariyle 522 kadının, kadın konukevlerine başvurduğunu, beraberinde getirdiği çocuk sayısının ise 334 olduğunu bildirdi.

Buna göre, kadınların yüzde 56'sı, fiziksel, duygusal, cinsel veya ekonomik olarak istismar edilmeleri sonucu bu kuruluşlara geldi.

Kadınların bu kuruluşlara başvurma nedenleri şöyle sıralanıyor:

Yüzde 31 ile ekonomik ve sosyal yoksunluk,

yüzde 8 ile evlilik dışı hamilelik ya da çocuk sahibi olma nedeniyle ailesi tarafından kabul edilmeme,

Yüzde 3 ile istenmeyen evliliklere zorlanma,

Yüzde 1 ile cezaevinden yeni çıkıp, yardım ve desteğe gereksinim duyma.

"Şiddet aile içi ve mahrem"

Devlet Bakanı Çubukçu, kadına karşı şiddetle mücadelede karşılaşılan en önemli güçlüklerden birisinin, şiddetin büyük oranda 'aile içi ve mahrem' olarak algılanması olduğunu ifade etti.

Çubukçu, bu durumun, şiddet mağduru kadınların, uğradıkları şiddete karşı yasal süreci işletmelerini büyük ölçüde engellediğini, bu nedenle, kadına karşı şiddet konusunda sağlıklı veri tabanının oluşturulamadığını belirtti.

Kadınların şiddete uğradıklarına yönelik çeşitli araştırmaların bulunduğunu ancak bunların birbiri ile uyumunun, karşılaştırabilirliğinin sağlanamadığını vurgulayan Çubukçu, ''her araştırmanın getirdiği tespitler, gelişmeleri ölçmeye yönelik bir çaba ile devam ettirilmemiş, nokta tespitler olarak kalmıştır" dedi.

Çubukçu, "ayrıca, sosyal, ekonomik ve kültürel etkenlerdeki değişimin kadına yönelik şiddet üzerinde yaptığı etkileri ölçen ve şiddetle ilgili değişim sürecini ortaya koyan araştırmalar yapılmamıştır. İstatistiksel veri üretiminde boşluklar bulunmaktadır'' diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2006 Cuma 13:47:53
Güncelleme :2 Haziran 2006 Cuma 13:56:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?