20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Çubukçu'ya yalanlama!

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, "Saray Rehabilitasyon Merkezi'ndeki çocukların ellerini York Düşesi Sarah Ferguson bağlamış olabilir" derken, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Genel Müdürü İsmail Barış'tan ise aksi yönde bir açıklama geldi. Barış, çoçukların bağlandığını kabul etti.

SHÇEK Genel Müdürü İsmail Barış, Türkiye'deki özürlü merkezlerinin her zaman gezilebilineceğini belirterek, "Bakım standardı itibariyle dünyadaki emsal ülkelerin standartlarıyla eş değerdeyiz" dedi.

Barış, yaptığı açıklamada, SHÇEK'in Türk toplumunun en dezavantajlı insanlarına hizmette bulunan, sosyal devlet ilkesini yerine getirmek için çaba sarf eden bir kurum olduğunu söyledi.

SHÇEK'in İlk kurulduğu günden beri gerek genel müdürler, gerek bakanlar gerekse hükümetlerin elinden geleni yapmak için çaba sarf ettiğini anlatan Barış, "Ancak o günkü ekonomik, sosyal şartlar, belki bir takım kalite, nitelik ve model değişimini gerçekleştirme konusunda gecikmeler yaşanmasına neden olmuştur. Ancak son 5-6 yıldan beri Batı ülkelerinde uygulanan modeller Türkiye'de uygulanmaya başlanmış ve bu aşama devam etmektedir. Her 6 özürlüye 24 saat içerisinde 3 bakım elemanı hizmet etmektedir. Bakım elemanları da genel temizliği yapmamakta, bunu da temizlik elemanları yapmaktadır" dedi.

Özürlülere koğuş ve depo sistemli bir fiziksel yapılanma içerisinde değil engelsiz yaşam merkezleri adı verilen yerlerde bakmaya çalıştıklarını anlatan Barış, en fazla 10 özürlünün kalabileceği tek katlı modern merkezleri süratle devreye sokmaya çalıştıklarını kaydetti.

Barış, Türkiye'nin pek çok yerinde engelsiz yaşam merkezlerinin inşaatlarına devam edildiğini söyledi.

Türkiye'de bakıma muhtaç, günlük gereksinimlerini kendi başına yapamayacak özürlülerin evde bakımını da gerçekleştirdiklerini hatırlatan Barış, yıl sonu itibariyle bunun Türkiye'de 116-117 bin rakamlarını geçmesini beklediklerini belirtti.

Özürlülerin bağlanması

Bakım merkezlerinde kendilerine ve çevrelerine zarar verme durumundaki özürlülerin geçici süreli sabitleme için, doktor raporuna bağlı olmak kaydıyla zorunlu olarak bağlanabildiğini kaydeden Barış, "Bu Saray Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde değil İngiltere'de, Amerika'da, Almanya'da ve Fransa'daki bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde bu böyledir, Ama 730 civarında özürlünün bulunduğu yerde bu sayı 3-5'i geçmez ve mutlaka bir doktor raporuna bağlıdır. Saray Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'ndeki görüntüler de bu prosedüre göre gerçekleştirilmiştir. Keşke tıbbın ilerlemesiyle başka imkanlar bulunsa da bu özürlülerimizi sabitlemek zorunda kalmasak" diye konuştu.

Saray Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi eski çalışanlarından Aysel Akbaba'nın iddialarıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Barış, "iddiaların teftiş sonucunda doğruyu yansıtmadığının belirlenmesi nedeniyle SHÇEK Genel Müdürlüğü Hukuk Müşavirliği'nin Akbaba hakkında suç duyurusunda bulunacağını" bildirdi.

Barış, 1992 yılında bir kıza tecavüz iddiasıyla bir personelin yargılandığını ve Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararıyla mahkum edildiğini anlattı.

Personelin, ceza aldığı günden 1 gün önce de SHÇEK Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla devlet memurluğundan çıkartıldığını kaydeden Barış, ayrıca yardımcı hizmetler sınıfından bir personelin yine bu yıllarda taciz ve tecavüz suçundan Yüksek Disiplin Kurulu tarafından devlet memurluğundan atıldığını, ardından Ankara 1. Ceza Mahkemesi tarafından da mahkum edildiğini belirtti.

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, "Saray Rehabilitasyon Merkezi'ndeki çocukların ellerini York Düşesi Sarah Ferguson bağlamış olabilir" demişti.

cnnturk
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2008 Salı 08:05:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
SURULLAH KUŞ IP: 88.227.3.xxx Tarih : 11.11.2008 08:47:40

koskoca devlet bakanına yakışmıyor bu yalan. yalancılık artık sizin yaşam tarzınız olmuştur.ferguson bu işleri yaparken sizler uyuyormuydunuz.çok ayıp.belki fergusonun düşüncelerine katılmıyor olabilirsiniz. fakat bu kadının başka bir ülkede bu kadar alçalmasnı kimse düşünemez.burada sarah belki suçlu olabilir.fakat enbüyük suç sizlerde.bu kurumları kontrol edemiyorsanız derhal istifa etmelidir bakan çubukçu. aciz bir bakan istemiyoruz.sorumlular gerekli cezaya çarptırılmalıdır.tabi ki bakanda.orası öyle mağza vitrini değildir. koca bir devletin kendi savunma gücünden yoksun çocuklardan sorumlu devlet bakanlığıdır.derhal vede acilen istifa edip ülkenin onur vede şahsiyetinin ayaklar altına alınmasını önleyememiştir.yargı önünde hesap vermelidir.tabi verirse ,verdirilirse....