18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Cumhurbaşkanı Sezer'den Dünya Tiyatrolar Günü mesajı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, tiyatroların, ülkemizde de bilgi ve duyarlılık eğitimi veren kurumlar olarak, toplumun gelişim sürecini hızlandırdığını, barışı, sevgiyi, hoşgörüyü ve umudu yeşerterek, insanlara güç aşıladığını söyledi.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Sezer'in, Dünya Tiyatro Günü dolayısıyla mesaj yayınladığı belirtildi. Mesajında, tiyatronun, insanın var oluşunun değişmez özelliklerini tüm yönleri ile derinlemesine yansıttığını, kendine özgü araçları ve anlatım yollarıyla yaşamı güzelleştirmeyi, insana barış dolu dünyanın kapılarını açmayı amaçladığını belirten Sezer, tiyatro salonlarının, dil, din, ırk gibi farklılıkların anlamını yitirdiği, birleştirici ve bütünleştirici ortamlar olduğunu söyledi. İnsanı ayrıcalıklı yapan değerleri yücelten, insanın insanla el ele vererek altından kalkamayacağı hiçbir zorluğun olamayacağını anımsatan tiyatroların, barışı, sevgiyi, hoşgörüyü ve umudu yeşerterek, topluma güç aşıladığını vurgulayan Sezer, "Bir ülkenin çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmasındaki temel ölçütlerden biri, o ülkenin kültür ve sanatının evrensel anlatım olanaklarını kullanmadaki başarısı ve ulaştığı kitlelerin yoğunluğudur. Toplumsal gelişim ve evrensel bütünleşmenin kültür ve bu değerlerden bağımsız olamayacağını eylem ve söylemleriyle dile getiren Yüce Önder Atatürk, güzel sanatların geliştirilmesine yönelik çağdaş kurumların kurulmasına öncülük etmiştir. Atatürk'ün, ulusuyla birlikte kurduğu Cumhuriyet'te, kültür ve sanat yeni Türkiye'nin temellerinden biri olarak yerini almış, O'nun sayesinde Türk sanatçısı toplum içinde saygın yer edinmiş, onurlandırılmış, üstün nitelikleri övülmüştür" dedi. Tiyatroların, ülkemizde de bilgi ve duyarlılık eğitimi veren kurumlar olarak, toplumun gelişim sürecini hızlandırdığını kaydeden Sezer şunları ifade etti;
"Bugün, sanatın devingen ve geliştirici yönünün ortaya çıkarılmasına olanak veren, etkin kültür-sanat politikası benimseyen, sağlıklı, kültürlü, ahlaklı, kişilikli, etkin bireyleriyle, uygarlığın gelişiminde belirleyici olan ülkeler, diğerleri için örnek oluşturmaktadır. Kötü giden durumları olumluya çevirme beklentisini, daha güzele ulaşma isteğini ve umudunu yitirmemiş insanlar olduğu sürece tiyatro insanların oyuncu ve izleyici olarak vazgeçemediği bir sanat olarak varlığını sürdürecektir. Tiyatronun yaşatılmasında ve yurt geneline yaygınlaştırılmasında emeği olan tüm tiyatrocuların ve tiyatro dostlarının Dünya Tiyatro Günü'nü kutluyor, esenlikler diliyorum."
ANMKARA-İHA
Yayın Tarihi : 27 Mart 2004 Cumartesi 13:16:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?